Напередодні свят робити добрі справи: як Суспільне Черкаси допомогло оновити сільську бібліотеку

Напередодні свят робити добрі справи: як Суспільне Черкаси допомогло оновити сільську бібліотеку

31 гру. 2021

Восени Суспільне Черкаси розповідало про сільські бібліотеки. Ірина Філенко, авторка сюжетів, з’ясовувала, як працюють бібліотеки, чи багато охочих взяти літературу і чи є що читати. Охочих було багато, а от потрібних книжок бракувало. Про побачене розповіла колегам. Тоді й вирішили допомогти і запросили глядачів ділитись своїми книгам, та й самі зібрали чимало. 28 грудня зібране відвезли у бібліотеку села Богданівка.

Читайте також: «Багато людей з різних місць пережили щось схоже», — Олексій Хуторний, автор фільму «Віднесені водою»

«Ми навіть не уявляли, що ситуація із забезпеченням бібліотек сучасною літературою настільки критична, — розповідає шеф-редакторка новин Суспільне Черкаси Ніна Волощук. — Спочатку просто була ідея відзняти цикл матеріалів про сільські книгозбірні. З одного боку, ми хотіли поцікавитися, чи читають люди довгими холодними вечорами та якій літературі надають перевагу. А з іншого — заохотити такими матеріалами читати. Після побаченого, розширили ідею і вирішили організувати збір літератури. Розказали про це на всіх платформах Суспільне Черкаси. Фінальний результат перевершив усі очікування. Книги надсилали поштою, привозили, передавали. Приємно напередодні свят робити добрі справи. Ми отримали колосальне задоволення і від самого процесу, і від того, що наші матеріали допомагають іншим».

«Першого разу бібліотекарка Світлана Яненко нас зустріла невеселою і засмученою, — згадує лінійна продюсерка Суспільне Черкаси Ірина Філенко. —  Ми з оператором теж поїхали додому у роздумах, як можна зарадити цій ситуації. Цього ж разу пані Світлана усміхалася весь період зйомки і дякувала людям, які поділилися своєю літературою із сільською бібліотекою».

Бібліотека села Богданівка Зорівської територіальної громади отримала близько 30 посилок з книгами, змогла оновити фонди і навіть обладнати читальний зал, щоб людям було комфортно брати книжки додому чи просто переглянути свіжу періодику. Світлана Яненко каже, що тепер легко працювати, бо може задовольнити попит читачів.

«Хай маленьке село, хай у нас не багато читачів, але люди ітимуть з радістю і відчуватимуть себе потрібними завжди, — упевнена бібліотекарка Світлана Яненко. — Ми не дуже вірили у силу інтернету. Але як тільки сюжет вийшов почали мені приходить спочатку дзвінки: “куди вам краще вислати”, потім СМС приходили, щоб ми вже забирали. Спочатку складали посилочки, бо хотіли читачам презентувати все разом, але читачі мої нетерплячі. Передноворічний сюрприз вдався. Я ніколи не думала, що така кількість людей може відгукнутись і дати таку кількість книг. Тепер у нас є такі письменники, про яких ми могли тільки мріяти. До нашого села дійшла книга “Гаррі Поттер” та дитячі енциклопедії. Якщо діти із дитячого садочка починають привчатися до книги, то вони й далі будуть цікавитись ними. Гаджет гаджетом, а книга це зовсім друга атмосфера».

«Найприємніше, що до наших зборів долучилися всі мої колеги з новин: одні принесли з дому книжки, інші допомагали їх переносити/перевозити/передавати. Цими книжками була завалена територія навколо мого столу та підвіконня, — каже лінійна продюсерка Суспільне Черкаси Ірина Філенко. — Спільними зусиллями ми не лише зробили жителям села подарунок до новорічних свят, а й самі переконалися у тому, що добрі справи гуртом робити веселіше».

Детальніше про збір книг для сільської бібліотеки дивіться 31 грудня у новинах Суспільне Черкаси.

Читайте також: «Новорічний концерт на Суспільному» — зустрічаймо 2022-ий разом

Нагадаємо, UA: ЧЕРКАСИ та Українське радіо Рось разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами та регіональними новинами Черкащини можна на сайті Суспільне | Новини, на фейсбук-сторінці Суспільне Черкаси, а також онлайн на сайті філії.