Сільські бібліотеки — тематичний марафон Суспільного Черкаси

Сільські бібліотеки — тематичний марафон Суспільного Черкаси

24 лис. 2021

23-24 листопада на всіх платформах Суспільного Черкаси розповідали про сільські бібліотеки. Матеріали готували команди новин, Українського радіо Рось та проєкту «Сьогодні. Головне», діджитал-фахівці адаптували відео для сторінок у соціальних мережах.

«Відвідування бібліотеки було моєю найкращою і найулюбленішою шкільною розвагою, а можливість зняти серію сюжетів про бібліотеки для Суспільного повернуло у дитинство, коли обрані книжки працівник закладу дбайливо записує до читацької картки і через місяць чекає їхнього повернення. Відразу зроблю спойлер: все залишилося, як раніше — під кожною взятою додому книгою, треба ставити підпис», — розповідає лінійна продюсерка Суспільного Черкаси Ірина Філенко.

Команда новин підготувала до ефіру розповіді про дві сільські бібліотеки. Бібліотеку села Єлизаветка Мокрокалигірської громади на Черкащині знімав оператор Федір Коцаба.


Ірина Філенко каже, що у цій бібліотеці вразив холод і запах старих книг. Бібліотекарка Валентина Мельниченко вмикає величезний обігрівач біля своєї робочої зони і працює пів дня у тому одязі, в якому прийшла з вулиці. Але, попри умови праці, вона знає, що її чекають читачі: у її «офісі» на роботі й у себе вдома ті, які не можуть дійти до бібліотеки.

У другому сюжеті йшлося про бібліотеку села Богданівка, що у Зорівській територіальній громаді. Знімав її оператор Тамаз Горозія.

«Охочих читати книжки чимало, а книги в наявності зовсім старі, — говорить Ірина Філенко. —  За словами бібліотекарки Світлани Яненко, більшість книг із минулого століття. Поки жінка працювала повний робочий день, то передплачувала періодику та купувала книжки за власні кошти. Нині її зарплатня трохи більше ніж три тисячі гривень. Але, попри відсутність нових і сучасних книг, читачі продовжують ходити до закладу».

Як працюють сільські бібліотеки, скільки їх та як поповнюються фонди?  Відповіді на ці питання шукали у радіопрограмі «Тема дня». Журналістка Альона Ніколенко спілкувалась із завідувачкою науково-методичного відділу Черкаської обласної бібліотеки імені Тараса Шевченка Наталією Вітавською,  директоркою КЗ «Центр культури і дозвілля» Степанецької громади Юлією Мітакі та читачами бібліотек.

«Мене втішило, що у Степанецькій громаді працює 12 бібліотек і всі вони поетапно удосконалюються, модернізуються, — зазначає журналістка Українського радіо Рось Альона Ніколенко. — Також я розпитала жительку села Попівка, як працювала бібліотека 20 років тому. Жінка розповіла, як домовлялася з подругами про черговість прочитання тієї чи іншої книги. Сумно, що сьогодні  із 655 бібліотек черкаських громад, лише половина має комп’ютери. Сподіваюся, що керівники громад докладуть зусиль і розвиток бібліотек буде на найвищому рівні».

У студію програми «Сьогодні. Головне» Вікторія Хамаза запросила завідувачку науково-методичного відділу Черкаської обласної бібліотеки імені Тараса Шевченка Наталію Вітавську та начальницю відділу культурно-освітньої роботи  управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА  Людмилою Товстопят. Під час ефіру говорили про майбутнє сільських бібліотек.

«Коли працювала над сюжетами для марафону, побачила потребу людей літнього віку читати. Здається, що ми маємо необмежені можливості для отримання інформації: можемо дозволити собі купити книгу, передплатити журнали, читати в інтернеті все, що можемо знайти, але поряд із нами  живуть люди, які змушені перечитувати старі книги минулого століття у сільських бібліотеках, бо їхня мізерна пенсія не дозволяє купувати книжки чи передплачувати низку періодики, — зазначає Ірина Філенко. — Я дуже перейнялася проблемою відсутності сучасних і цікавих книг для людей, які прагнуть до знань і хочуть читати. Думаю, що цій ситуації можна зарадити без величезних коштів та бюджетів. Ми вже обговорили із колегами можливість трохи допомогти із оновленням книжок у тих бібліотеках, де знімали матеріали і запрошую всіх охочих дарувати книги сільським читальням».

Нагадаємо, програми Українського радіо Рось можна слухати онлайн на сайті філії, або після ефіру знайти їх на Mixcloud. Телеканал UA: ЧЕРКАСИ також можна дивитись онлайн.

Оперативні новини регіону шукайте на діджитал-платформах: 

Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії.  У Черкаській області — це телеканал UA: ЧЕРКАСИ і Українське радіо Рось.  Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.