«Творчість – це подих всесвіту крізь соломинку» - вчителька образотворчого мистецтва Лідія Солодар.

15:00, 11 жов. 2019
 
«Творчість – це подих всесвіту крізь соломинку» - вчителька образотворчого мистецтва Лідія Солодар.

 «Творчість – це подих всесвіту крізь соломинку». З таких слів вчителька образотворчого мистецтва Лідія Солодар розпочинає свої уроки. Педагог працює у Черкаській спеціалізованій школі №18 та викладає у гуртку народного мистецтва «Досвідки». До дня художника, який в Україні відзначають у другу неділю жовтня, наша Ірина Філенко розпитала у художниці та вчительки, як вона розвиває у дітей творчі здібності.  

 

Вчителька образотворчого мистецтва спеціалізованої школи №18 Лідія Солодар показує мистецькі вироби, які зробили її вихованці з пластикової пляшки:

 «Ми використовуємо те, що ніби-то сміття, але можемо його втілити у такий мистецький образ». 

На стінах кабінету розміщені авторські розробки навчальних стендів Лідії Солодар. Вони проілюстровані роботами українських майстрів: 

 «Ми пишаємось, що можемо ще й так наочно познайомити дітей із народним мистецтвом, зокрема, з керамікою, з різбленням, вишивкою, ткацтвом, витинанкою, плетінням, писанкарством».

На відео урок образотворчого мистецтва у 6-А класі. Учні вивчають один із видів монументального мистецтва вітраж. Учень 6-А класу Іван Кобець говорить, серед його улюблених занять – створення графічних малюнків:

 «Також я маю альбом, де я тренуюся виділяти контури і більше малювати реалістику. Моя вчителька вона бадьора, допоможе, щось підкаже, завжди дасть руку допомоги».

Анастасія Лучицька, учениця 6-А класу спеціалізованої школи №18 каже:

 «Найбільше мені подобається малювати, ми часто слухаємо музику і співаємо».

Художниця Лідія Солодар вважає - неталановитих дітей немає, і під час різних видів творчостві пропонує їм універсальний зразок та дозволяє виконувати його у різних техніках:

 «І є такі роботи авторські, неповторні, особливо у дітей, які ходять до художніх шкіл, яким не хочеться лише копіювати. А дехто, навпаки, хоче спершу, навчитися крок за кроком робити, навчитися азам, щоб потім уже показують роботи: ось я вдома намалював у ще якійсь техніці».

У цій школі вчителька та художниця Лідія Солодар працює 4 роки. Викладає образотворче мистецтво у 5-6-7 класах:

 «Вважаю себе художницею більш такого народного напрямку, хоча мені цікаві різні види образотворчої діяльності, і власне ця робота у школі, мені подобається тим, що можна фантазувати, творити розробки уроків на різні техніки».