10 тонн товстолоба випустили сьогодні у Дніпро

15:58, 17 жов. 2019
 
10 тонн товстолоба випустили сьогодні у Дніпро

10 тонн товстолоба випустили сьогодні у Дніпро. Річку зарибили у районі вантажного порту в Черкасах. Про це розповів Суспільному заступник начальника черкаського рибоохоронного патруля Андрій Тичков. З його слів, кошти на мальків товстолоба спрямували промислові рибалки. Чому обрали цей вид риби та чи планують ще проводити такі акції – розповість Ольга Гуржій.

 

Об 11-й у вантажний порт Черкас привозять першу партію зарибку. У резервуарах цієї вантажівки 5 тонн малька товстолоба. У Дніпро його випускають через спеціальні рукави. Їх притримують рибалки, аби не травмувати мальків.

«Добра риба, бистро росте, і в великих обсягах».

За кілька хвилин риба потрапляє у водойму.

«Бачте, є різні екземпляри маленькі, приблизно 200 грамів, півкілограма, і потрібно їй три-чотири роки, щоб вона досягла достатній розмірів, для того, щоб її можна було виловлювати».

Звідси риба за кілька днів потрапить у Кременчуцьке водосховище. Перед тим, як попливе на глибину, має адаптуватися у порту, - розповідає Олег Бибик.

«Це місце хороше тим, що воно знаходиться поблизу форватора і риба може вільно вийти на глибину і розповсюдитися по всьому водосховищу».

Цей вид риби обрали, бо вона добре бореться зі цвітінням води, - розповідає промисловий рибалка Василь Надточій. 

«Теж зариблюємо… щоб водосховище збільшувалося у тоннажі. Риба єсть, тіки треба віднестися до неї по-божескі, по-людськи. Не злоупотребляти, не використовувати ті знаряддя вилову, які не потрібні».

Аби мальки не виловили черкасці, стежитиме рибпатруль, - розповідає заступник начальника установи Андрій Тичков.

«Ми перші дні ставимо інспекторів на охрану Тому, що у нас єть люди разні …глибоке місце».

Андрій Тичков додає: цьогоріч за кошти промислових рибалок у Кременчуцьке водосховище випустять риби на мільйон гривень.

«Це на добровільний началах все робиться. Нема такого механізма. Ми не можемо заставить їх це зробить. Це ми спілкуємся, збираємся, пояснюємо, що треба вкладувать у річку Дніпро, помагать природі востанавлюваться. І вони йдуть з нами на компроміс, і участують у цій програмі».