Первісну кладку сімнадцятого століття Іллінської церкви досліджує археологічна група у Суботові

11:15, 4 жов. 2019
 
Первісну кладку сімнадцятого століття Іллінської церкви досліджує археологічна група у Суботові

Про це розповів старший науковий співробітник інституту українознавства імені Івана Крип’якевича Юрій Лукомський. У стінах зробили спеціальні отвори – зондажі.

Нагадаємо, перші архітектурні дослідженні Іллінської церкви розпочалися 29 серпня, після того як Міністерство культури надало дозвіл на ці роботи.

"Іллінський храм у Суботові будували як церкву оборонного значення. Про це свідчать бійниці на його стіні. Зі слів керівника археологічної групи Лариси Виногродської, церкви такого типу мали обов’язкові ходи, які вели до підземних приміщень. Де саме вони знаходяться - з’ясовують дослідники".

Старший науковий співробітник інституту українознавства імені Івана Крип’якевича Юрій Лукомський розповідає: аби дізнатися, які таємниці приховують стіни церкви-усипальниці Богдана Хмельницького, на них зробили зондажі. Дослідники з’ясували – під час будівництва, у 17 столітті, Іллінська церква була викладена з каменю.

Питанням для археологів залишається, де саме в церкві знаходиться вхід до підземелля, що веде до ймовірного поховання гетьмана Богдана Хмельницького, розповідає керівниця архітектурно-археологічної експедиції Лариса Виногродська.

"Були лі там отвори, якісь сходи вниз чи не було, щоб або поставить точки всі над і, або продовжить розкопки. Є такі заповнення, пустоти, які були заповнені цементом, яке коли це було і які розміри вони мали ми поки що не оприділили".

В одній зі стін церкви і нині є вхід, що веде нагору до хорів. Що приховує протилежна стіна, з’ясовує і архітектор-реставратор Володимир Бевз.

Завідувачка Суботівським історичним музеєм Надія Кукса розповідає, археологічні дослідження у храмі не перешкоджають його роботі.

"Не перешкоджають роботі наших екскурсоводів з відвідувачами, не перешкоджають богослужінням. І відвідувачі проявляють живий інтерес, запитують, що тут відбувається. Багато приїжджає до нас обізнаних, які із змі знають, що у нашому храмі тривають дослідження періодично".

Зі слів Лариси Виногродської, після завершення досліджень зондажі замажуть, а стіни вирівняють. Наступним етапом для археологів буде дослідження підлоги храму, де торік геосканер зафіксував пустоти, які вказують на ймовірне поховання гетьмана Хмельницького.