У черкаських поліклініках ендокринологи припинили виписувати рецепти на інсулін

10:21, 4 вер. 2019
 
У черкаських поліклініках ендокринологи припинили виписувати рецепти на інсулін

У черкаських міських поліклініках ендокринологи припинили виписувати рецепти на інсулін. Гроші держсубвенції на видачу цих ліків закінчилися. Про це Суспільному повідомив Олег Стадник, головний медик Черкас. Як на таку новину відреагували діабетики та коли буде фінансування – дізнавалася Тетяна Недбайло.

Черкащанка Альона Скороход хворіє на діабет першого типу. Жінка зараз перебуває у відділенні стаціонару Першої черкаської міської лікарні.
«Так вийшло, що я лежу з ацетоном. Просто невчасно колола інсулін, тому виник ацетон».

Поки жінка перебуває на лікуванні, препаратами її забезпечує медустанова. Купувати за власні кошти інсулін, додає Альона, вона не має змоги.
«Дуже обурена. Тому що інсулін – це життєво необхідний препарат. Тобто, якщо його немає, то ти опиняєшся на лікарняному ліжку. Це дорого. Держава повинна надавати нам інсулін, як людям, які хворіють. Є багатодітні сім’ї, є пенсіонери, люди з інвалідністю. Їм буде важче, ніж мені купити. Це неправильно. У всьому світі, у всій Європі, така практика навіть не обговорюється, щоб інсулін купувати за власні кошти».

Ендокринолог Другої міської поліклініки Раїса Д’яченко розповідає: із вересня вона не виписує рецепти на інсулін, таке рішення ухвалив Департамент охорони здоров’я Черкаської міськради. Жінка додає – пацієнти реагують по-різному
«Хтось розуміє, що в нашій країні можуть бути різні несподіванки, хтось сердиться, а хтось плаче. Сьогодні мені дівчинка сказала: «Куди мені йти? У мене немає грошей». Інсулін такий препарат, який життєво необхідний. Неможливо перевести людину на якийсь інший препарат».

Зі слів головного медика міста Олега Стадника, у Черкасах проживає 2 тисячі діабетиків. На початку 2019 місту спрямували 10 мільйонів гривень із держбюджету на забезпечення хворих інсуліном. Цих коштів вистачило до серпня. Олег Стадник додає – необхідно ще п’ять з половиною мільйонів гривень, аби до кінця року безкоштовно видавати ліки.
«Якщо ми ще заплатимо один мільйон 400 тисяч за серпень у вересні місяці, то я не знаю, який залишок асигнувань на сам вересень. Можливо, це буде 200 тисяч, можливо, це буде 300 тисяч. 200 тисяч не закриють потребу в мільйон 400 тисяч. Відповідно, мільйон 400 тисяч немає у жовтні, листопаді, грудні».

Наразі Департамент охорони здоров’я повідомив аптеки про неможливість подальших розрахунків, а медзаклади – про припинення виписки рецептів.

Новообрана міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька. сьогодні на прес-конференції повідомила.
«Вчора в нас була нарада про бюджет 2020. Про бюджет 2019 і питання перерозподілу решти ми займаємося».