24 собаки-пошуковці допомагають вибухотехнікам

14:09, 7 сер. 2019
 
24 собаки-пошуковці допомагають вибухотехнікам

24 собаки-пошуковці є у кінологічному центрі головного управління нацполіції області. Вони, у випадках замінувань, разом із вибухотехніком та кінологом першими обстежують територію. Загалом, протягом червня-липня у Черкасах до правоохоронців надійшло 10 телефонних дзвінків про замінування міських об’єктів.

4-річний Чак виконує команду старшого інспектора-кінолога Сергія Ненади. Чоловік каже: собака слухає виключно його команди.
«Починаєш з нею працювати, виникає зв’язок між кінологом і собакою, довіра, і собака довіряє тільки тій людині, яка з нею безпосередньо займається».

Старший інспектор Сергій Ненада служить кінологічному центрі 11 років. Каже, що зазвичай працює із німецькими вівчарками.
«Траплялися такі собачки, що не зовсім хочуть слухати свого господаря, десь у чомусь не підкоряються і потрібно було знаходити моменти, щоб направити собаку туди, куди потрібно. Ми друзі. Напарники. Краще показати собаці, що ти її друг найкращий, ніж ти її господар».

У межах своєї роботи кінолог із групою колег виїжджає на місце замінування.
«Спочатку проводиться евакуація осіб, які перебувають у приміщенні, а далі працює вибухотехнік і кінолог. Ми з цією службою працюємо тісно дуже, пов’язані, оглядає собачка і вибухотехнік».

Начальник кінологічного центру головного управління нацполіції області Максим Козак додає, що усі працівники кінологічного центру разом із собаками кілька разів пройшли зону АТО.
«На блокпостах, замінуваннях, на відпрацюваннях разом із антитерористичним центром».

Серед 24 вихованців кінологічного центру німецькі та бельгійські вівчарки, лабрадори і ротвейлер. Максим Козак каже: щоб базово підготувати собаку потрібно від місяця до трьох.
«Працюючи з інстинктами ми переводимо собаку у стан гри, в якому вона завжди хоче увійти у ту зону комфорту, там, де їй приємно, зручно, там, де їй дійсно хочеться перебувати. Тому собака має бути рухома, енергійна, для того, щоб вона працювала багато, із задоволенням».