У безкоштовний дитячий садок – за гроші

14:29, 5 лип. 2019
 
У безкоштовний дитячий садок – за гроші

У безкоштовний дитячий садок – за гроші. Аби влаштувати дворічну Мію у Смілянський дошкільний заклад №18, що на Черкащині, багатодітну маму Ліну Зігуру зобов’язали сплатити благодійний внесок. Здавати кошти, а це 400 гривень, жінка відмовилися, однак тероризування з боку керівництва садка не припинилося, - каже вона.

Жінка – мама чотирьох дівчат, у квітні хотіла влаштувати до дитсадка найменшу.
«Я їй пояснила, у мене можливості немає, склалася така ситуація, і благодійністю я займатися не можу, незадовго до цих подій моя дитина мала потрапити на лікування до Чернігівського онкоцентру, на яке у нас не вистачало коштів».

І так, каже Ліна, тиждень за тижнем з неї вимагали сплатити благодійний внесок. Якщо кошти віддавати на руки – не хоче, на цю суму має придбати іграшки.
«Кажу, невже ви думаєте, що якщо у мене грошей так не має, а на іграшки будуть? Добре, можеш принести з дому. Кажу, не питання. Я якось так включилася, а шо мені робить, кажу у мене коник стрибунець, а вона, що у тебе ще є? Це все розмова при дитині, я взагалі шокована».

У дитячому садочку конфлікт підтверджують. Завідувачка закладу Лариса Тимофієва каже: коштів не вимагала.
«Десь ми не знайшли порозуміння з мамою. Я заявляю відкрито, коштів від мами я не отримувала і ніяких коштів не пропонувала здати. Те, що вийшло, я думаю, можна було вийти якимось іншим шляхом».

Додає: благодійні кошти із батьківської кишені залучають, однак ці внески добровільні й усі надходження фіксують, а з витратами мам і тат ознайомлюють.
Придбати іграшки у дитсадку теж не просили – каже вихователька. Приносити їх чи ні – батьки вирішують самі.

На подвір’ї дошкільного закладу нам вдалося поспілкуватися з одним із батьків, чия дитина відвідує садок. Чоловік добровільні внески сплачує, про вимагання, каже – не чув.
«Під час зібрань батьки вирішують, якщо щось потрібно замінити вікна, наприклад, чи лінолеум. Кошти здають свідомо за бажанням. Про те, що ви розказуєте, не чув, хоча дитина два роки відвідує заклад».

Владнати ситуацію Ліна Зігура планувала з допомогою міського відділу освіти. Однак через місяць, каже, ситуація не змінилася. Кореспондентам Суспільного керівниця відділу освіти Марія Яцина повідомила: проведуть службове розслідування, сьогодні скличуть спеціальну комісію.
«Проведемо анкетування серед батьків, так щоб це було об’єктивно. У нас є такі важелі впливу – це догана, може бути звільнення, це коли вже органи поліції, якщо виявлять, що дійсно там вимога була чи вимагання».

Ліна Зігура каже: комусь із двох доведеться полишити садочок, або її дитині, або завідуючій. Невдовзі напише заяву до поліції.