Студенти Смілянського коледжу харчових технологій створили «пластиліновий» мультфільм

11:57, 20 чер. 2019
 
Студенти Смілянського коледжу харчових технологій створили «пластиліновий» мультфільм

Студенти Смілянського коледжу харчових технологій створили «пластиліновий» мультфільм. Усе у межах програми «Реанімація виборців». Зі слів її координаторки в Черкаській області Ірини Семенової, анімацію створюють, аби закликати черкащан прийти на вибори й проголосувати свідомо.

Фігурку з пластиліну за дві години виліпила другокурсниця Анна Заскелета. Її чоловічок, каже дівчина, уособлює виборців, які керуються думкою інших.
Разом з Анною над створенням мультфільму працюють 14 студентів коледжу. Майстер-клас для них проводить аніматор Родіон Шуб. Перед створенням мультфільму, каже він, разом зі студентами обговорили його ідею.
«Ми робимо такий екскурс у виборний процес, в анімацію. І потрошки-потрошки бачиш як крига розтає, як вони теплішають, добрішають і під кінець вже ніхто не хоче уходити і кажуть: давайте ще, давайте ще. У мене ще така ідея, така ідея і в принципі така арт-терапія анімацією».

Сьогодні, додає Родіон, студенти зображають різні типи виборців – які голосують наосліп, дослухаються чужих порад, а також тих, хто віддає свій голос свідомо.

Проект реалізує громадська організація «Турбота» за підтримки посольства США в Україні. Майстер-класи проводять, для молоді від 18 до 25 років, – розповідає координаторка Ірина Семенова.
«Студенти самі прописують гасла передвиборчі для цих кандидатів, а потім ми з ними розбираємо, які маніпуляційні технології заховані в цих гаслах. І ми їм розповідаємо про ті основні меседжі, які вкладаються в передвиборчі гасла, щоб вони розуміли коли ними маніпулюють і в кінці ми розповідаємо звідки брати фактаж, щоб керуватися не емоціями, а керуватися конкретно фактажем».

Робота над мультфільмом триває 4 години. Фігурки з пластиліну знімають покадрово. За 1 секунду змінюють 12 планів.
Працюють студенти у техніці стоп-моушн анімації, це дозволяє створити ілюзію руху фігур, й одержати готовий мультфільм без монтажу.
За час роботи студенти створили 35-секундний мультфільм. Робили це вперше, - розповідає соціальна педагогиня Смілянського коледжу харчових технологій Євгенія Лисянович.
«Така форма роботи вона не звична для нас. Ми не думали, що мультиплікація якимось чином може їх зацікавити, але у формі гри, у формі такого спілкування їм дуже цікаво».