Півроку учні Смілянської школи №7 листуються із військовополеним моряком – Олегом Мельничуком

11:40, 4 чер. 2019
 
Півроку учні Смілянської школи №7 листуються із військовополеним моряком – Олегом Мельничуком

Півроку учні Смілянської школи №7 листуються із військовополеним моряком – Олегом Мельничуком. Написали півсотні послань. Попередньо їх перекладають російською мовою, отримані листи Олегу зачитує його адвокат – такі вимоги російського законодавства. Нагадаю, хлопця утримують у слідчому ізоляторі «ЛЕФОРТОВО» у Москві 191 день.

Школярка Вікторія Балоха разом з однокласниками вдруге пише листа до військовополеного моряка – смілянина Олега Мельничука.
«Він моряк. І з ним там було дуже багато моряків. 24. І їх захватили в полон. Бажала йому, щоб його скоріше визволили. І щоб вони усі верталися до своїх сімей».

Ідея листування виникла у вчительки молодших класів – Олесі Третяк у грудні 2018.
«Дітки написали по одному реченні в листі. Вони привітали його з новорічними святами й виразили слова підтримки. Запросили, щоб коли він повернеться, то завітав до школи».

Відтоді з моряком учні час від часу спілкуються через листи. У квітні Олег відповів школярам – російською мовою, оскільки лише так документ можна було відправити з Лефортово.
«Здраствуйте Второй «А» класс. Спасибо за вашу поддержку, спасибо за ваше письмо. Надеюсь, скоро вернусь домой и обязательно зайду к вам в школу и к вам в класс. Передавайте привет всей школе. С уважением, командир «Яны Капу» – Мельничук Олег Михайлович».

Своє 24-річчя 26 травня Олег зустрів у в’язниці. Школярі привітали полоненого. Данило Маринич розповідає: «Ми зробили йому подарунок так, як в азбуці Морзе відсутні літери і та ї, ми замінили їх на кораблики. Але зробили це привітання азбукою Морзе».

У шкільному музеї «Історії збройних сил України» створили експозицію, присвячену Олегові. У цій справі вчителям допомагав батько моряка – Михайло Мельничук.
«Тут на цих кадрах зображено, як Олег завершував школу смілянську. Потім у нього почалася служба. Тут він тільки вступив на службу із рідним братом своїм. Потім він був на Придністров’ї. Після Придністров’я він поступив на штурмана корабля. Після закінчення навчання, він був призначений командиром «Яни Капу».

Командиром рейсового буксира Олега призначили в березні 2018.
На повернення моряка очікує і його семирічна сестра Аріна.
«Вони можуть мене покатати на кораблі, вони можуть щось показати або дати мені покермувати. Так може бути, але ще ні разу такого не було. Я дуже сподіваюся, що таке може статися. Олег повернеться. Ігор привезе його до нас. Будемо святкувати усі разом».

Мама Олега каже: сумує за сином і щодня переглядає його фотографії. Жінка їздила на останнє судове засідання 19 квітня. Тоді їй не вдалося поговорити з сином. Спілкувалася з Олегом на суді у Москві 14 січня.
«Як мама запитала про його здоров’я, про його духовне здоров’я. він почувається добре, усе в нього добре. Чекає на повернення додому. Сподівається, що скоро звільниться».