60 відсотків урожаю абрикос цьогоріч втрачено

10:51, 15 тра. 2019
 
60 відсотків урожаю абрикос цьогоріч втрачено

60 відсотків урожаю абрикос цьогоріч втрачено. Про це кореспондентам Суспільного розповіла кандидат біологічних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Ольга Зубенко. З її слів, зниження температурних показників та волога погода посприяли розмноженню грибків, які вразили плодові дерева.

Ольга Куллаб працює садівницею у Ботанічному саду Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Тут вона доглядає і за плодовими деревами. Зі слів жінки, цього року урожаю абрикос у ботанічному саду не буде взагалі.
«Вони дуже гарно квітували, але температура кілька днів була в районі 0 градусів. І сильний вітер, вони повністю пропали. Яблука вишні є. Абрикос немає цього роу зовсім. Абрикоси приморозило. Врожаю абрикосів в цьому році немає. Повністю».

Через заморозки бджоли не встигли запилити квіти, говорить Ольга Куллаб.

Зі слів кандидатки біологічних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Ольги Зубенко, плодові дерева пошкодили грибки, які почали розмножуватися через нестабільну погоду.
«Серед шкідників на даний момент в активній фазі перебувають це твердокрилі, зокрема, Оленка Волохата, Бронзівка зелена, які пошкоджують цвіт. Також кісточкові були дуже пошкоджені сливовим пильщиком. Це зокрема слива. І вже видно по зав’язі, бо на деревах близько 50 відсотків зав’язі осипалося.
Рослина почала активно вегетувати – зацвітати і тут різко понижається температура, те що ми спостерігали в цьому році».

Кандидатка біологічних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Вікторія Осипенко розповідає, серед плодових дерев цьогоріч черкащанам варто очікувати найбільший врожай яблук, груш та вишні.
Аби вберегти врожай плодових дерев на наступний рік, про них необхідно заздалегідь попіклуватися.