Вихованці авіамодельного гуртка Москаленківського навчально-виховного комплексу вибороли 2 місце

11:00, 6 тра. 2019
 
Вихованці авіамодельного гуртка Москаленківського навчально-виховного комплексу вибороли 2 місце

Вихованці авіамодельного гуртка Москаленківського навчально-виховного комплексу на відкритих обласних змаганнях учнівської молоді у категорії «кімнатні моделі» вибороли 2 місце. Між собою за звання кращого у 4 категоріях змагалися 9 команд області. Наша Ірина Філенко відвідала учнівський гурток, який 45 років діє у селі Москаленки Чорнобаївського району та дізналася, як дітям із сільської школи вдалося стати віце-чемпіонами змагань.

13-річна учасниця змагань Ярина Солоха з Чорнобаївщини четвертий рік займається у гуртку авіамодельного спорту. На змаганнях дівчина у категорії «планер» отримала 4 місце і 2 місце у класі авіамоделей «Ф1Д»: «Мені подобається авіація, я цим цікавлюся і хочу стати конструктором, будувати такі машини».


Керівник авіамодельного гуртка Віктор Демиденко заснував його у 1975 році.
«Мене це запалило колись у перший раз, я на пляжу у Черкасах у 50-х роках побачив літачок, з мотором, запускали хлопці.
То я, як побачив, що воно заводиться, з отакенним моторчиком, що воно летить і сідає, з води там злітає, це для мене на все життя закарбувалося у пам’яті, і я любою ціною вирішив, що колись теж у мене вони літатимуть і так і до старості воно у мене залишилося».

Каже, що лише 12 років тому вихованці почали їздити на змагання: «Я скільки тут працюю, скільки він і є. Але спочатку, коли я працював, він у нас був неофіційний. Я працював на добровільних началах, ми самі для себе працювали, розумієте? Ми ні на змагання не їхдили, варилися у власному соку, як то кажуть».

Основними конкурентами на змаганнях Віктор Демиденко називає гуртківців із Черкас, Ватутіного та Умані.

«Перемоги неможливі без поразок», − каже керівник авіамодельного гуртка. Додає, що часто буває, коли учень працював над моделлю місяцями, але її запуск зазнав невдачі.

Після теоретичного заняття, учні беруть власноруч виготовлені моделі і перевіряють їх на сільському стадіоні.