Буцька територіальна громада готується до відкриття туристичного сезону в Буцькому каньйоні

10:49, 23 кві. 2019
 
Буцька територіальна громада готується до відкриття туристичного сезону в Буцькому каньйоні

Сезон розпочнеться фестивалем «Grillfest», який відбудеться 29-30 квітня. У весняно-літній період  в середньому щотижня Буки відвідує понад 1000 людей, - розповідає місцевий екскурсовод Олександр Коваленко.

Олена Олійник 67 років проживає в Буках. Каже, з дитинства любить відпочивати на каньйоні. Приходить сюди з дітьми, онуками, друзями.

Буцький каньйон утворений в межах річки Гірський Тікич. Зі слів Олени Олійник, рівень води в річці значно зменшився за останні 30 років.

Те, що рівень води змінився – підтверджує і місцевий екскурсовод Олександр Коваленко.

Як наслідок, каже Олександр Коваленко, свою роботу припинили 8 млинів, які раніше діяли в каньйоні.

Завдають шкоди каньйону не лише фермери, а й туристи, - каже Олександр.  Наприклад, забивають до скель металеві гачки або троси. У такий спосіб руйнують поклади граніту, вік яких дослідники оцінюють у два з половиною мільярди років.

Свій вигляд змінила й Буцька гідроелектростанція, яку збудували в 1929 році. Нині споруда майже зруйнована, а стіни обмальовані графіті.

Олександр говорить: щотижня до каньйону приїздять туристи з усієї України та з-за кордону.

Каньйон починається за 800 метрів нижче від греблі колишньої ГЕС. Неподалік греблі - водоспад Вир. Каньйон - це гранітний тридцятиметровий берег, завдовжки 2,5 кілометри. Зі слів Сергія Залізняка, голови Буцької ОТГ,  наступного тижня на громадських слуханнях, громада має затвердити детальний план каньйону. Відтоді селяни зможуть контролювати дії туристів та розвивати природний об’єкт.