Разом з українцями всього світу — команда Суспільного Черкас писала Радіодиктант

Разом з українцями всього світу — команда Суспільного Черкас писала Радіодиктант

9 лис. 2021

9 листопада, у День української писемності та мови, команда Суспільного Черкас приєдналась до написання XXI Радіодиктанту національної єдності. У цей день тисячі українців щороку беруть участь у флешмобі й приєднуються до події по всьому світу. Суспільне готувалось впродовж місяця працівники перевіряли свої знання орфографії і пунктуації, створювали тематичні спецпроєкти для слухачів, читачів і глядачів, ділились оновленими правилами правопису.

Віта Каюк

«Зважаючи на карантинні обмеження, цього року працівники філії писали радіодиктант в окремих кабінетах, але ми були об’єднані любов’ю до своєї рідної української мови та перевіркою знань. Сподіваюсь, наступного року ми зможемо зібратись таки разом, запросити друзів, щоб спільно написати ХХII Радіодиктант і знову підтримати єдність української мови та духу», каже менеджерка Суспільного Черкас Віта Каюк.

«Ми щороку долучаємось до написання диктанту. Це хороша нагода не лише перевірити грамотність, а й взяти участь в акції, яка об’єднує. Щоразу проживаєш момент очікування, цікавості про що буде текст, чи не буде він заскладним, розповідає продюсерка Черкаської філії Суспільного Олена Баніна. Сьогодні диктант з подачі Юрія Андруховича виявився ще й такою собі екскурсію у спогади парковими стежками. Відправляти його на перевірку не буду, але самоперевірку проведу обов’язково. Сподіваюсь, помилок буде небагато».

Галина Рибак, Альона Ніколенко

Команда Суспільного Черкас писала Радіодиктант, дотримуючись усіх карантинних правил. Зазначимо, більшість працівників філії мають повний курс вакцинації від ковіду.

Читайте також: Як писати за новим правописом — у спецпроєкті «ПРОмова» від Суспільного

«На жаль, минулого року не змогла доєднатися до радіодиктанту національної єдності. Тому цього року відклала усі свої зйомки на інший час, аби не пропустити цю подію. Парк, який описували у диктанті, здався схожим на черкаський. Тому писати і візуалізувати це все було досить просто. Дуже сподобалася подача тексту від Юрія Андруховича. Він робив це дуже легко, тому навіть не встигла зрозуміти, як швидко пролетів час», — коментує спецкореспондентка «Ранку на Суспільному» Вікторія Скубацька.

Вікторія Скубацька

«В мене особисто цей день можна назвати "марафоном радіодиктанту", — додає  редактор Українського радіо Рось Іван Лила. — Все почалося з 10-ї години, коли ми всією родиною радіо стежили за ефіром Суспільного в Києві та включеннями з різних регіонів, де зібралися писати диктант. Потім самі писали. О 12:20 був на ефірі Українського радіо Рось теж на тему диктанту. Ну а ввечері колега запросив на у програму "Сьогодні. Головне". Про що будемо говорити? Ви, мабуть, здогадалися — про диктант. Пишу його вчетверте поспіль. Надсилаю на перевірку.  Помиляюсь, але роблю з цього висновки. Вважаю диктант можливістю вдосконалити своє вміння писати та говорити українською. У моїй професії без цього ніяк, у моїй професії грамотне вживання слів це як добре підібраний одяг у модельєра».

Іван Лила

Нагадаємо, цього року писав і читав диктант Юрій Андрухович.Час для надсилання готового тексту — астрономічна доба. Роботи прийматимуть онлайн та офлайн. Паперового листа потрібно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада. Онлайн свою роботу можна надіслати на скриньку rd@ukr.radio. Текст диктанту оприлюднять на сайті Українського радіо 11 листопада об 11:00.  Після оприлюднення диктанту електронні листи не прийматимуть. 

Марина Денисенко, Олександр Колесников
Наталія Моцар

Для зручності організатори підготували електронну форму для отримання робіт, щоб можна було надіслати диктант за допомогою будь-якого гаджета. Її оприлюднять на сайті ukr.radio 9 листопада.

Усі надіслані роботи перевірить спеціальна фахова комісія. Роботи, написані без помилок, отримають подарунки від партнерів проєкту. Результати оголосять упродовж 1–2 місяців, залежно від кількості отриманих листів. 

Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. У Черкаській області — це телеканал UA: ЧЕРКАСИ і Українське радіо Рось.  Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців. 

Оперативні новини регіону шукайте на діджитал-платформах:  

Фото Ганни Корнієнко