«Українською — вільно» — спецпроєкт команди Суспільного до 9 листопада

«Українською — вільно» — спецпроєкт команди Суспільного до 9 листопада

23 жов. 2021

Команда Українського радіо Рось долучилась до міжрегіонального спецпроєкту «Українською — вільно» і підготувала аудіорозповіді про людей, які вивчили українську мову. Усі вони зробили це свідомо, а цьогоріч кожен із героїв проєкту ще й долучиться до всеукраїнської акції із написання Радіодиктанту.

Читайте також: Радіодиктант національної єдності на Суспільному: пишемо разом 9 листопада

Над проєктом працюють журналісти регіональних редакцій Українського радіо та телеканалів Суспільного. 

«Це мотиваційний проєкт, в якому люди-не носії української мови своїм прикладом надихнуть слухачів та глядачів. Вони розповідають, як вивчили українську, які  труднощі в них виникали і як їм вдалося з ними впоратись. Якщо українську вивчила людина, яка не є носієм мови, то той, для кого ця мова рідна, може її легко й швидко вдосконалити й використовувати її не лише на роботі чи в держустановах, а в побуті, — розповіла виконавча продюсерка Українського радіо Юлія Шелудько. Історії “Українською — вільно” завершуються тим, що герої проєкту закликають писати Радіодиктант 9 листопада разом з Українським радіо. Це акція, яка єднає і закликає вдосконалювати свою українську, незалежно від того, на якому рівні ми нею спілкуємось».

До радіоефіру заплановано 10 черкаських роликів.

«Разом із колегами ми склали орієнтовний список людей, які могли б стати героями проєкту. Спілкувалися із акторами, громадськими діячами, поетами. Кожен із них розповів свою історію: чому вирішили розмовляти українською, як навчалися, чи були складнощі при вивченні, як оточення сприймало такі зміни», — розповіла редакторка Українського радіо Рось Альона Ніколенко.

Герої роликів впевнені, що знати мову держави, в якій живеш, — важливо. До прикладу, актор театру Олександр Гуменний вважає, доки ти не почнеш мислити українською, доки не почнеш впроваджувати українську в усі сфери життя — діла не буде; за словами релігієзнавця Євгена Савіська, всі, хто живе в Україні мають знати українську мову і мати право спілкуватися іншими мовами; дизайнерка одягу Ірма Пашківська каже, що говорити українською мовою — це модно, стильно і красиво. 

Читайте також: Регіональні телеканали Суспільного покажуть «Курс з інформаційної гігієни» з Оксаною Мороз

Слухати і дивитись Суспільного мовника Черкащини можна і онлайн на сайті філії.

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. У Черкаській області — це телеканал UA: ЧЕРКАСИ і Українське радіо Рось.   

Оперативні новини регіону шукайте на діджитал-платформах: