Об’єднані бажанням перемогти: тематичний цикл програм Українського Радіо Черкас

Об’єднані бажанням перемогти: тематичний цикл програм Українського Радіо Черкас

27 лис. 2023

Команда Українського Радіо Черкас підготувала цикл тематичних ефірів програми «Радіодень» про черкасців, які змінили свою діяльність після повномасштабного вторгнення. Вони не боялись змін, бо знали, що треба працювати і допомагати іншим. Свої історії розповіли волонтери, актор, капелан, водійка тролейбуса, адвокат, учитель, кухарка та підприємець. Слухати епізоди тематичного проєкту можна у плейлисті Національної мережі Українського Радіо.

Читайте також: Презентація циклу «Голодомор. Літописці»: перші відгуки глядачів

«Створюючи ці програми, ми хотіли, щоб наші слухачі зрозуміли, що боротьба триває, і нам треба рухатися через перешкоди, не боятися змін та вірити в майбутнє, розповіла випускова редакторка Українського Радіо Черкаси Альона Ніколенко. Найбільше мене надихнула розмова з Віталієм Моцним. Чоловік мав власну справу, а коли йому вручили повістку, став на захист країни. Після важкого поранення, втративши обидві ноги, він відновився та повернувся до свого підрозділу. Нині своїм досвідом ділиться із побратимами. Незламний дух Віталія та його жага до Перемоги є прикладом для нас усіх». 

Адвокат Роман Бакатуро волонтерив, згодом отримав повістку і став військовослужбовцем. Економіст Віталій Моцний у війську займався розвідкою та високоточною стрільбою.

 

Українське Радіо. Національна мережа · Адвокат Роман Бакатуро та підприємець Віталій Моцний: історії двох черкащан-військових (3 серія)

Кінолог Сергій Небога з початку повномасштабної війни став волонтером, а після деокупації Київщини на свій смартфон зняв документальний фільм «Війна на 4-х лапах».

«Мене вразило те, як людина швидко пристосовувалася до обставин, змінювала свою діяльність. Він дуже любить собак, має розплідник. І коли почув, що на півночі (Київщина, Чернігівщина) розплідники постраждали — поїхав туди. Сергій повіз м’яса та іншого продовольства, підтримав і друзів, власників розплідників, і собак. А це, уявіть, алабаї! Ці тварини 19 днів бігали без їжі і вижили. Це до сліз вразило і мене, і слухачів, — поділився редактор Українського Радіо Черкаси Олексій Юрін. — Те, як люди з різних регіонів України об’єднуються, коли виникає горе, простягають руку всім, хто цього потребує, не забувають про тварин, підтверджує, що українців не зламати».

Волонтерство журналістки Суспільне Черкаси Вікторії Хамази почалося з її квартири, потім долучились колеги, а зі збільшенням об’ємів допомоги — утворився волонтерський центр у школі. Звідти і зараз формуються щотижневі відправки. Марина Лук’яненко теж переконана, що потрібно допомагати ЗСУ доти, доки існує потреба.

 

Українське Радіо. Національна мережа · Спецпроєкт УР Черкаси: три історії черкащан, які через війну змінили свою діяльність

 

25 лютого 2022 року до черкаської тероборони записалось більше людей, ніж було потрібно по штату. Серед них актор Олександр Гуменний та диякон церкви Володимир Педько.

 

Українське Радіо. Національна мережа · Про 2-х черкащан, що в перші дні вторгнення вступили до лав тероборони. Спецпроєкт УР Черкаси

Багато людей після повномасштабного вторгнення освоїли нові спеціальності. Вікторія Кукса стала водійкою тролейбуса, Світлана Калюжна раніше була продавчинею, зараз працює майстром манікюру, Олена Луговська, за освітою товарознавець, з червня цього року працює кухаркою у дитячому садочку.

«Попри початок повномасштабної війни, ці люди не покинули рідну землю та не злякалися змінювати себе. Кожна з жінок отримала нову професію, вирішила спробувати себе у чомусь новому. Мені було цікаво дізнатися, що мотивувало їх і чи складно було вчитись», — розповів редактор Українського Радіо Черкаси Іван Лила.

 

Українське Радіо. Національна мережа · Сміливість, мотивація, перспективи: історії 3-х черкащанок, що змінили професію з початку вторгнення

Вчитель Микола після повномасштабного вторгнення почав волонтерити, а волонтерка Інеса - стала військовослужбовицею. Вони розповіли про свою роботу і мрії.


Українське Радіо. Національна мережа · Учитель, що став волонтером та волонтерка, що стала військовою: черкащани, що змінили професію

Всі герої тематичного циклу дуже різні, але об’єднанні одним бажанням — перемогти і жити у вільній та сильній країні.

Читайте також: Релокований бізнес на Черкащині — тематичний цикл програм Українського Радіо Черкаси

Слухайте програми Українського Радіо Черкаси у радіоефірі, онлайн або на Soundcloud.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область — на цифрових платформах: