Радіодиктант у студії Українського Радіо Черкас писали разом із захисниками й переселенцями

Радіодиктант у студії Українського Радіо Черкас писали разом із захисниками й переселенцями

27 жов. 2023

Радіодиктант національної єдності-2023 у День української писемності та мови на Суспільне Черкаси писали разом із військовослужбовцями та українками, які були змушені покинути свої рідні міста через війну. У радіостудію для написання диктанту прийшли жителі Сєвєродонецька, Соледару та воїни черкаської ТрО. 

«Попри виклики сьогодення та зміни в календарі, Радіодиктант, безумовно, зміцнює нашу цілісність, — розповідає випускова редакторка Українського Радіо Черкас Альона Ніколенко. — Цього року ми писали його разом із переселенками та військовими.  Дуже хочеться, щоб дівчата якнайшвидше змогли повернутися до своїх домівок, а наші захисники до своїх. І, щоб наступного року ми змогли провести цей традиційний Радіодиктант вже у вільній від агресора, Незалежній Україні».

Читайте також: Стань голосом громад: команда Суспільного вирушила до Черкащини

«Диктант національної єдності на радіо вже років п’ять ми пишемо разом. З одного боку, це перевірка знань, розвиток мовного чуття. Без цього журналістові ніяк, — зазначає редактор Українського Радіо Черкаси Іван ЛилаПодобається, що у текстах з року в рік поєднується певна українська ідентичність, історія нашого народу та водночас сучасність, наше майбутнє, рух уперед. Сьогодні це особливо важливо».

Цьогоріч текст для  Радіодиктанту  писала поетеса, перекладачка, авторка прозових творів, лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко, він мав назву «Дороги України». Читав — актор, театральний режисер, виконавець ролі Івана Довбуша у популярному фільмі «Довбуш» Олексій Гнатковський

Текст виявився не дуже складним для гостей Суспільне Черкаси, а відчуття налаштування на одну хвилю Радіодиктанту об’єднувало. 

Військовослужбовці Валерій та Євгеній у міжнародному українському мовному флешмобі участь беруть вперше. Кажуть: не готувалися, бо не було часу. Спільне написання диктанту сприймають, як новий досвід і практику.

«У школі непогано диктанти писав. Потім ще й займався з репетитором, бо сім’я була російськомовною», — згадує Євгеній.

Валерій додає: «Я спонукаю своїх побратимів говорити українською мовою, борюся до останнього (усміхається — ред.).  Раніше, коли був студентом, в  Черкасах переважно говорили російською, але, на мою думку, завдяки селам Україна збереглась, мова збереглась».

Жінки виїхали зі своїх домівок у 2022 році. Тепер живуть, працюють, волонтерять разом із черкасцями, вірять у себе і свою Україну. 

Олеся Хасанова із Сєвєродонецька  та Любов Доманова з Соледару Радіодиктант писали вперше. Олеся  раніше ходила на курси української мови у «Затишно-Spase» у Черкасах, а Любов згадувала шкільну українську, вивчала зміни попередніх років.

«Швидко читали, але я не хвилювалась, писала. Думала, що буде складніше», зазначає Любов Доманова.

Ольга Гаркава з Сєвєродонецька вже тричі долучалась до такого флешмобу: «Це було давно, середньої важкості був для мене тоді Радіодиктант. Цього року готувалась, повторювала правила, дивилась правопис. Гадаю, що такі акції об’єднують українців і добре, що вони є»

«Щороку  враження й емоції — інші. Вважаю, це потрібна ініціатива, започаткована  Українським  Радіо.  Адже  питання української мови є важливим, особливо нині,  у  період війни.   Радіодиктант — це цікава родзинка  її популяризації,  патріотична, яка водночас  об’єднує  багатьох людей спільною ідеєю», — каже редакторка Українського Радіо Черкас Галина Рибак

Чи надсилатимуть на перевірку свій диктант гості Суспільне Черкаси ще думають, а якщо ви хочете, щоб ваш диктант перевірили фахівці, можна:

  • надіслати його паперовим листом за адресою: 01001 м. Київ, вул. Хрещатик, 26. Важливо, щоб на штемпелі була дата 27, 28 або 29 жовтня;
  • сфотографувати/відсканувати написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надіслати до 11:00 30 жовтня на адресу rd@suspilne.media

Читайте також: Радіо є джерелом натхнення, — Андрій Таранов на конференції «Дні радіо 2023»

Текст Радіодиктанту оприлюднять у понеділок, 30 жовтня, об 11:00

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності започаткований командою Українського Радіо у 2000 році задля єднання навколо мови. Відтоді він проводиться щороку і вже став найбільшим україномовним флешмобом, який об’єднує українців і знавців української мови по всьому світу.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область — на цифрових платформах: 

Телетрансляцію Суспільне Черкаси та радіоефір Українського Радіо Черкас онлайн шукайте на сайті філії.