Стань голосом громад: команда Суспільного вирушила до Черкащини

Стань голосом громад: команда Суспільного вирушила до Черкащини

27 жов. 2023

26 жовтня команда Суспільне Черкаси вирушила у громади Черкаської області, щоб відшукати гіперлокальних кореспондентів. Заплановані зустрічі у шести містах. Перша відбулась в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини. Дізнатися про роботу Суспільного прийшла понад сотня уманчан. 

Шеф-редакторка Суспільне Черкаси й центрального хабу Суспільного Ніна Волощук, продюсерка з виробництва Олена Баніна, продюсерка включень Анна Іщенко та оператор Григорій Козуб розповіли про платформи й можливості Суспільного та сучасну журналістику, як можна стати гіперлокальним кореспондентом Суспільного й запросили реєструватися на безоплатне навчання.

Читайте також: Майже сотня жителів громад Рівненщини відвідала зустрічі з командою Суспільного

«Ми шукаємо кореспондентів у віддалених громадах, аби оперативно і якісно розповідати про події в області, щоб ще більше історій, людей, лідерів із міст, містечок і сіл знали й чули по всій Україні, — каже шеф-редакторка Суспільне Черкаси і центрального хабу Суспільного Ніна Волощук. —  Ми не очікували аж такої кількості людей вже на першій зустрічі, в Умані, тому були приємно здивовані. Розмовою задоволені. Уманчани поділилися проблемами громади, які б хотіли вирішити. Багато розпитували саме про роботу на Суспільному — особливості знімання, монтаж, відбір тем. Вважаю, що обирати людей для навчання буде нелегко, конкуренція сильна. Вірю, що знайдемо мотивованих і небайдужих, з якими буде цікаво працювати разом».

«Ми дуже раді, що Суспільним цікавляться люди різного віку, різних професій, і, справді, 120 людей на зустрічі — хороший показник того, що наше медіа популярне. Приємно було почути думки молоді щодо питань, які їх хвилюють у громадах, ба більше — це наші майбутні колеги, бо серед присутніх були й студенти-журналісти. Тому ми з задоволенням поспілкувалися з усіма і сподіваємось, що до нашої команди долучаться ті люди, які хочуть робити медіапростір ще якіснішим і розповідати всій Україні про життя їхньої громади», — додає продюсерка з виробництва Суспільне Черкаси Олена Баніна.

На зустріч прийшли жителі громади, студенти й викладачі. Це люди різного віку та фаху, але всім була цікава журналістика й можливість отримати роботу на Суспільному.

«Мені було цікаво дізнатися про можливості для молоді. Ще ми поспілкувалися з присутніми про те, що саме нас хвилює в житті громади. Це важливо озвучувати й розповідати про це іншим», — каже одна з відвідувачок зустрічі Юлія Зінченко.

На локації також працював «відкритий мікрофон» — всі, хто мав бажання, могли поділитися своїми думками про життя рідного міста. Також присутнім дали можливість спробувати себе в ролі журналістів і запитати одне одного, що б вони хотіли змінити у своїй громаді, а що вважають досягненням.

«На зустрічі ми дізналися про Суспільне більше, і також про те, для чого шукають журналістів у громадах. Це дасть змогу розповідати про життя не тільки у великих містах, а й у містечках та селах, і більше людей дізнаються про досягнення та проблемні питання», — зазначає Данило Бащенко.

Аби долучитися до проєкту і пройти безплатне навчання мультимедійної журналістики, мати медійну освіту не обов’язково — важлива мотивація. Ми навчимо основ сторітелінгу та монтажу. Найкращі випускники курсу отримають роботу на Суспільному і техніку для цього. Зареєструватись на навчання можна до 5 листопада. Підтвердження участі у програмі навчань учасники отримають електронним листом після завершення відбору. Важливо: спробувати свої сили можуть всі, кому виповнилося 18 років. 

Наступні зустрічі відбудуться: 

27 жовтня — у Звенигородці та Шполі

  • 11:00 — глядацька зала Звенигородської дитячої школи мистецтв. Звенигородка, пр. Шевченка, 77.
  • 15:00 — читальна зала міської бібліотеки Комунального закладу «Центр культури та дозвілля». Шпола, вул. Лозуватська, 62.

28 жовтня — у Каневі та Золотоноші 

  • 11:00 — Канівський фаховий коледж культури і мистецтв Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Канів, вул. Юрія Іллєнка, 24.
  • 15:00 — Молодіжний центр «Арт Простір». Золотоноша, Театральний проїзд, 14 (Районний будинок культури, праве крило, 2-й поверх).

29 жовтня — у Корсуні-Шевченківському

  • 11:00 — Центр дитячої та молодіжної творчості Корсунь-Шевченківської міської ради Черкаської області. Корсунь-Шевченківський, вул. Академіка Захаренка, 2.

Читайте також: Радіо є джерелом натхнення, — Андрій Таранов на конференції «Дні радіо 2023»

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область — на цифрових платформах: 

Телетрансляцію Суспільне Черкаси та радіоефір Українського Радіо Черкас онлайн шукайте на сайті філії.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.