Довибори народних депутатів у 197-му окрузі Черкащини команда Суспільного Черкаси висвітлювала на всіх платформах

Довибори народних депутатів у 197-му окрузі Черкащини команда Суспільного Черкаси висвітлювала на всіх платформах

2 лис. 2021

П’ять передвиборчих співбесід у студії Суспільного, чотири випуски теленовин із включеннями з дільниць та два випуски радіоновин у день виборів, два ефіри проєкту «Сьогодні Головне», два радіоефіри, понад 20 інтернет-публікацій: проміжні вибори народних депутатів у 197-му окрузі Черкащини команда Суспільного Черкаси висвітлювала на всіх платформах.

Читайте також: До захисту відібрали 111 проєктів «Створюй із Суспільним», серед них 2 із Черкас

25-29 жовтня в теле- та радіоефірах Суспільного Черкас транслювалось токшоу «Виборчий округ. Співбесіда» з кандидатами, які брали участь у проміжних виборах народних депутатів. Кожен мав можливість на рівних умовах представити свою програму та план дій. Якщо не було змоги приїхати у студію, кандидатам пропонували підключитись до ефіру онлайн. У студії працювали журналісти Суспільного Вікторія Хамаза, Максим Дубінський і Ольга Мацканіч.

«”Виборчий округ. Співбесіда” – став новим проєктом-викликом для мене. Адже формат та вимоги до цього ток-шоу відрізнялися від знайомого для мене ефірного кодексу, — каже журналістка Суспільне Черкаси Вікторія Хамаза. — Це був цінний досвід. Починаючи від організаційної ланки – до спілкування з кандидатами. Часом – форс-мажорів, коли гість казав, що не прийде буквально перед прямим ефіром. Та найважливіше у проєкті – збалансованість та об’єктивність, незалежно від того, хто перед тобою. Тут всі були в однакових умовах».

Команда новинарів підготувала чотири випуски для телеканалу UA: ЧЕРКАСИ і два для Українського радіо Рось. У кожен випуск новин включались наживо кореспонденти з дільниць, також наживо інформацію з Черкащини отримали глядачі ранкового випуску новин на UA: ПЕРШИЙ.

«Вибори ми висвітлюємо не вперше. Тут важливо не лише знати свої права, а й оперативно та точно інформувати про перебіг виборчого процесу, — каже шеф-редакторка новин Суспільне Черкаси Ніна Волощук. — Тому готувались, “розкладали по полицях”: хто і де підстраховує, хто допомагає перевіряти інформацію, хто вмикається у прямий ефір, хто лишається вночі рахувати голоси (тут охочих було чимало). Адже немає нічого крутішого за командну роботу. Кореспонденти намагалися на дільницях відшукати цікавих героїв, аби передати через них атмосферу виборчого процесу та очікування від нового кандидата».

Дві знімальні групи Суспільного Черкаси були присутні під час підрахунку голосів після закриття дільниць. Найважчою видалася ніч на ОВК. Там працювала кореспондентка новин Тетяна Недбайло, оператор Федір Коцаба і діджитал-фахівчиня Анна Іщенко.

«Для мене це вже не перша ніч виборів, — зазначає кореспондентка новин Суспільного у Черкасах Тетяна Недбайло. — І вже вкотре спостерігала натовпи і сварки на ОВК. Люди охоче розповідали про свої враження від виборів (бо всі були на емоціях від того, що відбувається). Атмосфера загалом була напружена, але майже всі ставилися з розумінням до присутності журналістів. Перешкоджань нашій роботі не було. Звісно, працювати вночі складно, але відчуваєш свою відповідальність щодо об’єктивного висвітлення виборів і сили з’являються. Ми працювали великою командою, редакторка координувала роботу з офісу, це додавало впевненості».

Найоперативніше подавати інформацію дозволяє діджитал-платформа Суспільне Черкаси. Було зроблено більш, як 20 публікацій про вибори, підготували фоторепортаж з дільниць у Черкасах, кепшн-відео про голосування вдома, розповідали про прийом документів на ОВК та підрахунок голосів.

«Вибори — це і перевірка команди на згуртованість та багатофункціональність. А також це тест на витривалість. Стежити за подіями та висвітлювати їх потрібно цілодобово: з відкриття дільниць, приймання документів ОВК, оголошення результатів, — розповідає керівниця діджитал-групи Суспільне Черкаси Сніжана Калюжна. — Зазвичай ми розчерговуємо день, щоб дати можливість перепочити кожній із діджитал-команди. Цього разу одна колега захворіла, тож працювали всі, хто залишився, й одразу, щоб оперативно інформувати аудиторію».

Про перебіг виборчого процесу і події на дільницях говорили і у студіях Суспільного Черкаси.

У проєкті «Сьогодні. Головне» на телеканалі UA: ЧЕРКАСИ Максим Дубінський спілкувався з кандидаткою політичних наук Олександрою Дем’яненко. У ефірі також взяв участь координатор Громадянської мережі ОПОРА в Черкаській області Захар Колісніченко, наживо з дільниці включався голова виборчої дільниці Павло Мосійчук.

Найважче у таких ефірах, за словами Максима Дубінського, знайти спікерів та незалежних експертів, бо майже всі політологи працюють у штабах кандидатів.

Про перші підсумки, лідерів проміжних виборів та коли обраний зможе приступити до роботи, Вікторія Хамаза у студії програми «Сьогодні Головне» говорила з координатором Громадянської мережі ОПОРА в Черкаській області Захаром Колісніченком і політичним оглядачем Артуром Чемерисом.

Два радіоефіри підготувала команда Українського радіо Рось. Програми «Актуальний репортаж» і «Подія тижня» вела Альона Ніколенко. Спілкувалася з учасниками виборчого процесу та з координатором спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області Захаром Колісніченком, речницею Головного Управління Національної поліції в Черкаській області Зоєю Вовк, керівником ГО «Черкаський правозахисний центр» Тарасом Щербатюком та з обласним головою Всеукраїнської Громадської організації «Комітет виборців України» Максимом Михликом.

«Ми розповіли радіослухачам, як відбувалися вибори на 197 окрузі, чи вчасно відкрилися дільниці, яка активність виборців, які порушення фіксували та які особливості цього голосування, — каже журналістка Українського радіо Рось Альона Ніколенко. — Зазначу, що виборчі ефіри дуже динамічні, адже інформація весь час оновлюється, а нам потрібно для слухачів отримати найсвіжіше й найактуальніше».

Всі ефіри телеканалу UA: ЧЕРКАСИ доступні для перегляду на сайті філії. Радіопрограми можна слухати за посиланням.

«Сподіваюсь, що аудиторія Суспільного в Черкасах на різних платформах мала достатньо інформації про виборчий процес. Принаймні, ми намагались забезпечувати і повноту, і оперативність. Очікували на більшу активність кандидатів, яких запрошували у проєкт “Виборчий округ. Співбесіда”. Проте розуміємо, що не всі були готові до такого регламентованого формату», — підсумовує продюсерка Черкаської філії Суспільного Олена Баніна.

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. У Черкаській області — це телеканал UA: ЧЕРКАСИ і Українське радіо Рось.   

Оперативні новини регіону шукайте на діджитал-платформах: