Вісім годин живого ефіру — виїзна студія Суспільного Черкас на четвертому Черкаському книжковому фестивалі

Вісім годин живого ефіру — виїзна студія Суспільного Черкас на четвертому Черкаському книжковому фестивалі

4 жов. 2021

1-3 жовтня у Черкасах відбувся четвертий книжковий фестиваль. Суспільне Черкаси підтримало подію як генеральний інформаційний партнер. На локаціях працювали всі команди мовника — радіо, телебачення, діджитал. Також до роботи залучили пересувну телевізійну станцію з Запоріжжя.

З виїзної студії команда провела п’ять прямих трансляцій для ютуб-каналу Суспільне Черкаси і п’ять ефірів для Українського радіо Рось, тематичний випуск проєкту «Сьогодні. Головне» на телеканалі UA: ЧЕРКАСИ, зробила публікації про найцікавіші зустрічі фестивалю на сайт Суспільне︱Новини, три фоторепортажі з головної локації, інформувала про заходи у сюжетах новин та на офіційних сторінках Суспільне Черкаси у соціальних мережах.

«Мене трохи обурює, коли книжковий фестиваль називають ярмарком. Придбати книжку в наш час не є проблемою — це можна зробити навіть просто зі свого дивана. Все-таки найголовніша місія такого заходу, як на мене, — наближати літературу до читачів через зустрічі, дискусії, спілкування», — каже продюсерка Черкаської філії Суспільного Олена Баніна.

З гостями у виїзних студіях спілкувались журналісти Вікторія Хамаза, Марина Денисенко, Альона Ніколенко, Галина Мазур та Олексій Юрін. 

У перший день фестивалю в прямий ефір програми «Сьогодні. Головне» з подробицями з головної локації ЧеБукФесту включалась Вікторія Хамаза. До розмови запросила співорганізаторку фестивалю Людмилу Фіть, Сашка Лірника, Андрія Кокотюху та Ірину Мацко.

«Для мене це був новий досвід роботи у прямому ефірі не в студії. Гостро, як ніколи, відчула важливість та підтримку команди, розповідає Вікторія Хамаза. Ми розповіли глядачам, що тут буде цікаво всім. Книги, автори, івенти — на будь-який смак. Головне — бажання. Також хотіли підтримати сам фестиваль, адже наше місто на три дні перетворилося на книжкову столицю країни. А це неймовірно круто».

Марина Денисенко говорила з  співорганізаторкою фестивалю Юлією Чабаненко, співорганізатором етностімпанквечірки Максимом Тимчієм (Бузничним), письменницею Дарою Корній та менеджеркою видавництва «АССА» Тетяною Левченко. 

«Яскравим гостем був пан Бузничий. Зважаючи на його костюм, у якому він прийшов на ефір, його розповідь про те, чому він обрав такий образ. Ця роль, як з’ясувалося, близька Максимові по духу. Для нього Бузничий, як психолог у світі міфології. Сам пан Тимчій практикує психологію, — згадує Марина Денисенко. —  Дара Корній проста і приємна в спілкуванні. Під час розмови з нею відчуваєш компетентність письменниці в тих темах, які порушує у своїх книгах. Загадковість, таємничість, занурення в міфологію і світ, яким його уявляє авторка. Водночас глибоке розуміння актуальних проблем сьогодення, гострих соціальних питань, які в суспільстві, на думку пані Дари, не обговорюються. Скажімо, тема втрати ненародженої дитини і як цю втрату пережити жінкам».

Відео розмови шукайте за посиланням.

Альона Ніколенко у виїзному форматі працювала вперше. Каже, це було динамічно і непередбачувано. 


«У виїздній студії я зустрілася із Станіславом Асєєвим, Денисом Казанським і Василем Муліком. Мужні чоловіки, у своїх книжках розповідають про події на Донбасі. Мені було приємно познайомитися із ними і почути їхні життєві історії. Також мені випала честь спілкуватися із чудовою письменницею Ірен Роздобудько, вона розповіла про те, як народжуються її твори і який фідбек отримує від читача. Це був насичений знайомствами фестиваль, чудова, дружня атмосфера», — розповіла Альона Ніколенко.

Дивитися ефір можна тут.

Антін Мухарський, Орест Осійчук та Володимир В’ятрович прийшли на ефір з журналісткою Галиною Мазур.


«Цікаво було дізнатися, як письменники створюють свої книги, як просувають та як популяризують. І чи готові українці платити за інтелектуальну роботу інших. Також я спілкувалася з дизайнерами, які працювали над реконструкцією знищеного ”Нарбутівського збірника”», —  розповідає Галина Мазур.

Що таке «Нарбутівський збірник» і чого його довелось реставрувати  дивіться у відео.

«Працювати у виїзній студії та ще у прямому ефірі — завжди виклик. Для мене це був другий досвід, тому почувався комфортніше, — розповідає Олексій Юрін. — Я настільки захопився розмовами, що іноді навіть здавалося, що ми не у прямому ефірі, а десь за кавою. Хотілося говорити ще і було про що, але, на жаль, час ефіру обмежений. Особливо невимушеним було спілкування з Олександром Ірванцем, з яким ми давно знайомі по письменницькій діяльності». 


Інтерв’ю з шеф-редакторкою медіа-організації «Ukraїner» Євгенією Сапожніковою, директоркою видавництва «Білка» Іриною Білоцерковською та письменником і перекладачем Олександром Ірванцем можна переглянути тут.

Всі ефіри з виїзної студії доповнювали прямими включеннями з фоє Черкаської філармонії, головної локації фестивалю.


Також Суспільне розповіло, як готувались до фестивалю і  кого запросили, про презентацію недитячої книги про дітей, про зустріч Яніни Соколової з читачами, про новинки книжкового фестивалю, книгу про людей, написану від імені собаки-дворняги.

«Ми висвітлювали на сторінках сайту та в соцмережах найцікавіші заходи, що відбувалися на ЧеБукФесті, — розповідає керівниця діджитал-групи Суспільне Черкаси Сніжана Калюжна. —  Це були замітки, інтерв’ю, фоторепортажі та кепшен-відео. Обирали найяскравіші моменти, неординарні події, як, наприклад, гра-батл між баскетбольною командою молодшого складу “Черкаські Мавпи” та збірною письменників».

 

«Для мене особисто кожен книгофест — це ще й відкриття нових імен у сучасній українській літературі. І якщо ми своїми ефірами чи публікаціями допомогли цій місії відбутись — то і свою задачу можемо вважати реалізованою. Звісно, за вісім з половиною годин гостьових студій (саме стільки ми виходили в ефір з нашої виїзної локації) неможливо розповісти про все і запросити всіх учасників, але ми мали можливість поспілкуватись і з організаторами, і з письменниками», — резюмує продюсерка Черкаської філії Суспільного Олена Баніна

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. На Черкащині це телеканал UA: ЧЕРКАСИ та Українське радіо Рось.

Для довідки: Черкаський книжковий фестиваль вперше відбувся в квітні 2017 року. Подія збирає сучасних майстрів, музикантів, письменників, акторів, кіносценаристів, краєзнавців.  Цього року проєкт реалізується в межах партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму України.