Голокост на Черкащині —  тематичний ефір проєкту «РадіоДень» на Суспільному Черкас

Голокост на Черкащині — тематичний ефір проєкту «РадіоДень» на Суспільному Черкас

29 вер. 2021

29 вересня, у День пам’яті жертв Бабиного Яру Суспільне підготувало низку тематичних спецпроєктів, де українцям розказали про одну з найтрагічніших сторінок в історії людства. 

Черкаська філія Суспільного підготувала тематичну програму «РадіоДень». Про те, що відомо про Голокост і «Бабині яри» на Черкащині  говорили із завідувачем сектору воєнної історії обласного краєзнавчого музею Денисом Куликом і директором обласного благодійного єврейського фонду «Турбота поколінь – Хесед Дорот» Дмитром Співаковським.

Читайте також: «За покликом серця»: про історію і людяність — у новому документальному проєкті на UA: ЧЕРКАСИ

Гості студії розповіли, що «Бабині яри», місця геноциду євреїв у роки Другої світової війни, були майже у кожному районі Черкащини. Під час масових розстрілів, від знущань, від виснажливої примусової роботи у гетто і трудових таборах загинуло від 66 тисяч до 80 тисяч черкащан.

За словами Дениса Кулика, Черкаський краєзнавчий музей видав карту «Голокост та нацистська окупація Черкащини 1941-1944 рр». Краєзнавець розробив її разом із колегами українською та англійськими мовами. На мапі позначені табори гетто, місця розстрілів євреїв, напрямки депортацій.

Старша наукова співробітниця історичного музею Кам’янського державного заповідника Наталя Пугач тему «Бабиних ярів» на Черкащині досліджує 10 років. У коментарі програмі «РадіоДень» вона розповіла про жертв Голокосту на Кам’янщині. Зазначила, що до 80-тих роковин трагедії Бабиного Яру музей підготував експозицію, де представлені документи, фото, свідчення очевидців подій, а також тих, хто рятував євреїв від смерті.

Відео тематичного ефіру можна подивитись на сайті Черкаської філії Суспільного.

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. На Черкащині це телеканал UA: ЧЕРКАСИ та Українське радіо Рось.