Історії про порятунок дітей у часи Другої світової війни слухайте в ефірі UA: Українське радіо Рось

Історії про порятунок дітей у часи Другої світової війни слухайте в ефірі UA: Українське радіо Рось

7 тра. 2020

До Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні команда Суспільного радіо Черкащини підготувала шість історій, що присвячені черкащанці Олександрі Максимівні Шулежко, яка у роки окупації організувала дитячий притулок у Черкасах. З 7 травня аудіоролики транслюють на хвилях UA: Українське радіо Рось.

«Це історія жінки, черкащанки, яка завдяки своїй надзвичайній хоробрості і доброті врятувала життя дітей, розповідає лінійна продюсерка UA: Українське радіо Рось Олена Захарова.Для нас це приклад людяності, гуманізму, тих європейських цінностей, яких прагне Україна сьогодні. Саме повага до людського життя і визначає цивілізованість країни». 

 

  На фото: Олександра Шулежко, її доньки Алла й Лариса та вихователька притулку Поліна Осипенко

Олександра Шулежко в роки війни врятувала  від смерті й голоду 102 дитини, з них 25 були євреями. Єврейських дітей записувала українцями, греками, татарами, залежно від кольору волосся та очей. Жінка цілком усвідомлювала, що за переховування євреїв її чекала смертна кара, що  вона ризикує не лише своїм життям, а й життям своїх рідних. 

Авторка роликів Альона Ніколенко каже: «Про Олександру Шулежко я дізналася в 2013 році, коли в Черкасах відкривали меморіальну дошку Олександрі Максимівні. Це було перше знайомство з її сміливістю, винахідливістю. Історія цієї жінки захопила мене, про її життя хочеться розповідати слухачам». 

У роликах використано спогади доньки черкащанки, Лариси Шулежко.

«Перед створенням міжпрограмок у мене було бажання поспілкуватися з рідними Олександри Максимівни. Не була впевнена, що це вдасться, адже розуміла, що роки беруть своє. Мені пощастило, спогадами про маму зі мною поділилася її донька, – додає Альона Ніколенко. –  Жінка розповіла про створення дитячого притулку, переховування єврейських дітей, евакуацію та повернення в Черкаси». 

До 1968 року Олександра Шулежко жила з тавром зрадниці, померла у 1994 році. Через рік їй присвоїли почесне звання Праведник народів світу.

Читайте також: У ефірі UA: Українське радіо Рось транслюють ролики до Міжнародного дня протидії булінгу

Зазначимо, слухати Суспільне радіо Черкас  можна на хвилях UA: Українське радіо Рось, онлайн на сайті UA: ЧЕРКАСИ, в мобільному застосунку suspilne.radio та у подкастах на Mixcloud.

 

Фото з сайту yadvashem.org