Учасники/-ці навчання мультимедійної журналістики від Суспільного з Черкащини: відгуки

Учасники/-ці навчання мультимедійної журналістики від Суспільного з Черкащини: відгуки

13 гру. 2023

8 грудня жителі/-ки громад Черкаської області, які взяли участь у проєкті розбудови гіперлокальної мережі кореспондентів Суспільного, завершили навчальний курс із мультимедійної журналістики. Курс тривав чотири тижні, у навчальній програмі були і лекції, і практичні завдання. Команда Суспільного зараз аналізує роботи учасників навчання і згодом обере тих, хто стане гіперлокальним кореспондентом/-ою Суспільне Черкаси у своїй громаді й розповідатиме про неї всій Україні.

Читайте також: Альтернатива російському контенту: Суспільне та pedan|buro запустили «Колайдер»

Учасники/-ці  поділилися враженнями про співпрацю з тренерами проєкту та командою Суспільне Черкаси. 

Віта Кавун, Золотоноша: «Вчитися ніколи не пізно і як випадає така можливість — нею обов’язково потрібно скористатися. Ми отримали нові знання, море позитивних вражень. Спасибі тренерам, що поділилися своїм досвідом. Участь у проєкті була дуже мотиваційною».

 

Людмила Трум, Умань: «Уже вісім років я працюю на місцевому телебаченні, проте, коли дізналася, що Суспільне розширює гіперлокальну мережу та шукає кореспондентів у свою команду, вирішила також заповнити анкету. Це унікальна можливість транслювати новини громади на центральному телеканалі. Досвідчені лектори провели нам безплатне онлайн-навчання під час якого познайомили з основними аспектами мультимедійної журналістики. Також представники Суспільного навчили нас робити доступний, унікальний та цікавий контент для всіх платформ — радіо, телебачення та соцмереж».

 

Катерина Дяченко, Ватутіно: «Долучилася до проєкту з метою отримати посаду гіперлокального кореспондента Суспільного та розповісти про проблеми громади зсередини. Навчання було досить інтенсивним й цікавим. Тренери давали настанови, розповідали власні історії, панувала дружня і тепла атмосфера. Цікаво було освоювати нові навички монтажу».

 

Вікторія Горобець, Золотоноша: «Взяла участь у програмі за порадою колег. Навчання на Суспільному дозволило мені познайомитись з професіоналами своєї справи, долучитися до ком’юніті однодумців, отримати трендові навички і нові скіли, мати можливість висловитися і поділитись своїми історіями та почути історії колег. Навчання було дещо страшним на початку, але неймовірно приємним наприкінці».

Оксана Князєва, Умань: «Участь у проєкті брала, бо хотіла отримати нові знання. Дякую всім тренерам за професіоналізм та учасникам за теплу, класну атмосферу».

Діана Дроз, Шпола: «Хочу подякувати всім причетним до створення проєкту. Особливо нашим неймовірним викладачам і кураторам. Дякую за ваш досвід, працю, час. Це було дуже насичено та корисно. І, сподіваюсь, принесе професійні плоди для кожного з нас».

Валерія Броцька, Умань: «Отримала нові знання, дізналась принципи роботи під час війни та познайомилась з колегами. Все пройшло в дружній атмосфері, тренери пояснювали все з власного досвіду. Це було інтенсивно, пізнавально та актуально».

Назаренко Роман, Канів: «Хочу працювати кореспондентом Суспільного. Для мене важливо, що Суспільне незалежне від влади й бізнесу. Цим воно суттєво відрізняється від комерційних телеканалів. У Європі довіра до суспільних мовників вища, ніж до комерційних медіа. Враження він навчання позитивні, отримав нові знання, познайомився з професійними тренерами».

Читайте також: «Оленівка: куратори зла» — фільм-розслідування Kyiv Independent на Суспільному

Тренерами-менторами для команд стали 

  • Ангеліна Карякіна, медіаменеджерка та журналістка, радниця голови правління Суспільного Мовлення;
  • Анна Цигима, режисерка документальних проєктів і фільмів Лабораторії Журналістики суспільного інтересу;
  • Лук’ян Галкін, виконавчий продюсер телеканалу Суспільне Культура;
  • Євгенія Моторевська, українська журналістка й відеопродюсерка документальних проєктів, керівниця відділу журналістських розслідувань The Kyiv Independent.

Учасники/-ці довідалися: 

  • про стандарти журналістики, пошук тем, планування контенту та принципи конвергентної журналістики; 
  • сторітелінг і як він працює; 
  • про те, чому чому важливо проводити фактчекінг, і як протидіяти дезінформації й розвивати критичне мислення; 
  • про основи знімання та монтажу в умовах війни.

Суспільне Мовлення — найбільша незалежна медіакомпанія України — розбудовує гіперлокальну мережу журналістів, які працюватимуть у своїх громадах. У жовтні команда Суспільне Черкаси  відвідала 6 громад — Уманську, Золотоніську, Шполянську, Звенигородську, Канівську та Корсунь-Шевченківську. На зустрічах запрошували пройти відбір для навчання мультимедійної журналістики і отримати можливість стати кореспондентом Суспільного у своїй громаді.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні. 

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область — на цифрових платформах: 

Телетрансляцію Суспільне Черкаси та радіоефір Українського Радіо Черкас онлайн шукайте на сайті філії.

* Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Данією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.