Відбулися зустрічі із Суспільним у громадах Черкащини: як це було

Відбулися зустрічі із Суспільним у громадах Черкащини: як це було

31 жов. 2023

Майже 200 людей відвідали зустрічі з командою Суспільного у шести громадах Черкащини. Усі відвідувачі/-ки — різного віку та фаху, але кожного/-ну зацікавила можливість розповісти про свою громаду всій Україні, дізнатись, як працює сучасна журналістика та спробувати свої сили у відборі на навчання мультимедійної журналістики й отримати шанс стати одним із гіперлокальних кореспондентів/-ок Суспільне Черкаси. У Корсуні-Шевченківському відбулися ще й знімання токшоу про виклики аграріїв під час війни. 

Читайте також: Суспільне готує випуски телевізійного токшоу з громад України

«Наше завдання — розказати, що Суспільне Мовлення працює саме для задоволення інформаційних і культурних потреб кожного українця, що ми є у кожному обласному центрі й прагнемо бути у віддалених населених пунктах, пояснити людям, наскільки важливо розповідати про те, що відбувається у їхніх громадах, — зазначає менеджерка Суспільне Черкаси Віта Каюк. — Тур містами і містечками області, думаю, був корисний і активним громадянам, і нам. Адже ми познайомились, щоб надалі співпрацювати. Учасники зустрічей охоче ділилися своїми думками, приходило багато молоді, мене тішила їхня ініціативність. Сподіваюсь, що ця ініціативність з часом стане поштовхом до позитивних змін, а наш проєкт допоможе втілити свої мрії і стати частиною успіху своєї громади».


Зустрічі відбувалися у студентських аудиторіях, бібліотеках, громадських просторах, центрах культури і дозвілля. Про Суспільне Мовлення, журналістику і гіперлокальних кореспондентів розповідали менеджерка Суспільне Черкаси Віта Каюк, шеф-редакторка Суспільне Черкаси й центрального хабу Суспільного Ніна Волощук, продюсерка з виробництва Олена Баніна, продюсерка включень Анна Іщенко, лінійна продюсерка  Вікторія Будавіцька, кореспондентка і редакторка гіперлокальної мережі Суспільне Черкаси Тетяна Рева, кореспондентка Тетяна Недбайло.

«Мене вразило те, настільки люди хвилюються за свої громади і в Шполі, і в Звенигородці. Дуже багато питань ми почули, поспілкувалися з людьми і сподіваємось, що все більше громадян будуть активно розвиватись і дбати про свої міста, містечка чи села», — розповідає лінійна продюсерка Суспільне Черкаси Вікторія Будавіцька.

У Каневі довелося спуститися у сховище через оголошення повітряної тривоги.

«Дізнаюся новини здебільшого в телеграмі та інстаграмі, — каже канівчанин Артем Литвин.Дуже хочеться, щоб було більше новин про культурне життя міста. Але з таких питань, які мене хвилюють — це відпочинок молоді. Наразі в Каневі майже немає можливостей для дозвілля. Хоча я задоволений тим, що є спортивні секції — бокс, атлетика тощо».

«Розповідати про життя своєї громади важливо, бо саме наш голос мають чути. Жителі найкраще знають про досягнення і проблеми міста, вони живуть з цим. Мене хвилює питання сортування сміття, тому я про це і розповів, адже сподіваюся, знайдеться можливість його вирішити», зазначає Сергій Володимирович, житель Звенигородки.

Катерина Дяченко зі Звенигородки прийшла на зустріч, щоб більше дізнатися про роботу журналістів та навчання від Суспільного. Вона сподівається, що «буде нагода розповісти більше про нашу громаду бо в нас дійсно є унікальні люди, які можуть зацікавити всю Україну».

«Суспільне вже робило матеріали про Лебединську громаду, і я вдячний за це, каже Данило Цяпкало із село Лебедин. — Добре, якщо в громадах будуть активні люди, які зможуть більше інформувати про її життя і робити історії про цікавих людей, ймовірно, і про проблемні питання — це може поліпшувати якість життя».

«Для мене особисто було цінним те, що ми дізналися дуже багато інформації від місцевих жителів, поспілкувалися про проблеми громад, і показали, що журналісти — це не якісь віддалені люди "в телевізорі", а такі самі громадяни України, яких так само хвилюють питання в обласному центрі, в рідних містах, — каже Анна Іщенко. —  Ще в кожному місті я зустрічала своїх мабутніх колег — молодих дівчат та хлопців, які хотіли б працювати в нашій команді, але їм ще не виповнилось 18-ти років. Тому я їх заспокоїла тим, що Суспільне чекає ініціативних людей завжди і сподіваюся, що ми таки зустрінемось».

«Ми розповіли про особливості роботи журналістів і було приємно поділитися досвідом з тими, хто цього потребує. Вважаю, що наші майбутні колеги у громадах будуть виконувати дуже важливу місію висвітлення особливих подій на місцях, підсумовує кореспондентка і редакторка гіперлокальної мережі Суспільне Черкаси Тетяна Рева. — Ми завжди відкриті до тих, хто хоче долучитися до розбудови найбільшого незалежного медіа України, яке неупереджено та об’єктивно розповідатиме про події у всіх областях, зокрема і в Черкаській».

Читайте також: Стань голосом громад: команда Суспільного вирушила до Черкащини

Фінальним акордом комунікаційного туру Суспільне Черкаси стали знімання токшоу про український агросектор і виклики повномасштабної війни. У Корсуні-Шевченківському, на локації у Центрі дитячої та молодіжної творчості, працювали спільно черкаські фахівці й команда регіонального мовлення Суспільного. До ефірної розмови запросили фермерів Черкащини, які розповіли про структуру посівів, зберігання збіжжя та умови збуту продукції, обговорили проблеми, що виникають під час війни та можливі варіанти їхнього вирішення. Ведучі — Світлана Стеценко та Віктор Дяченко. Цей випуск токшоу стане одним із п’яти запланованих в межах поїздок громадами п’яти регіонів і які  невдовзі у телеефірі побачать глядачі місцевих телеканалів Суспільного. 

«Таку тему для токшоу ми обрали тому, що розуміємо, наскільки нині це питання важливе не лише для фермерів, а й для кожного з нас та для країни в цілому, — говорить шеф-редакторка Суспільне Черкаси та центрального хабу Суспільного Ніна Волощук. — До розмови запросили аграріїв із багаторічним досвідом. Вони охоче погодилися взяти участь. Ділилися як власними спостереженнями, невдачами, так і гуртом шукали шляхи виходу із ситуації. Розмова вийшла цікавою, динамічною. Наші гості дійсно запропонували шляхи виходу, але проблему на місцях не вирішиш, тут потрібне втручання держави і кроки саме на рівні держави. Сподіваюся, голос громад почують».

Після показу на місцевих телеканалах Суспільного, токшоу можна буде дивитись на ютуб-сторінці Суспільне Черкаси.

Читайте також: Говорити про рівні права — завдання суспільного мовника, — Олександра Чернова

Нагадаємо, триває кампанія Суспільного у громадах України з розбудови мережі гіперлокальних журналістів на Рівненщині, Одещині, Черкащині, Полтавщині та Дніпропетровщині. Заповнюйте реєстраційну форму, щоб взяти участь у навчаннях в межах проєкту розбудови гіперлокальних кореспондентів Суспільного. Реєстрація триває до 5 листопада включно.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область — на цифрових платформах: 

Телетрансляцію Суспільне Черкаси та радіоефір Українського Радіо Черкас онлайн шукайте на сайті філії.

* Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Фото Анна Іщенко