«Розуміти, що пам’ятаємо і що варто забути», — Сергій Шамара в інтерв’ю Суспільне Черкаси

«Розуміти, що пам’ятаємо і що варто забути», — Сергій Шамара в інтерв’ю Суспільне Черкаси

8 тра. 2023

За словами кандидата історичних наук Сергія Шамари, шлях від традиції святкування Дня Перемоги 9 травня до відзначення нової, спільної  із Заходом, дати скорботи за полеглими у Другій Світовій, 8 травня – це ще одна війна. Війна із радянськими та російськими наративами, а також із міфом про Велику Вітчизняну війну. Чому так — розповів журналістці Суспільне Черкаси Вікторії Хамазі. Запис інтерв’ю можна дивитись на сайті філії, або у телевізійному проєкті «Суспільне. Спротив».

 Читайте також: «Не вбивають, а знищують ворога», — Максим Гаптар в інтерв’ю Суспільне Черкаси

 Героїзація чи вшанування?

«Не героїзація війни, не тиражування і рекламування війни, а вшанування жертв війни. Бо навіть воїни, які гинули на цій війні, — вони теж були, певною мірою, жертвами цієї війни. Навіть більше — вони були жертвами пропаганди двох тоталітарних режимів, які розв’язали цю війну,  — розповідає кандидат історичних наук Сергій Шамара. — Україна втратила у Другій Світовій війні 5 мільйонів цивільного населення і 3 мільйони військових. 8 мільйонів з 80-ти, які загинули у Другій Світовій війні. Що героїчного? Тут велика підміна понять відбувається». 

 Радянська пропаганда використовується і у російсько-українській війні?

«Багато наративів, які просували у Велику Вітчизняну війну як міф, на весь колишній СРСР, використовується сучасними імперцями і путіністами. До прикладу фрази: “не мы начинали эту войну”, “страна поднялась и мы победили”, “мы освободители”», — зазначає історик.

Сергій Шамара упевнений, що нам час розібратись з тим, що ми пам’ятаємо і що варто забути. Особливо під час чергової кривавої війни, яку знову розв’язала росія.

Про міфи та факти Другої Світової, родинну пам’ять та цивілізовані традиції вшанування загиблих —  дивіться у відео.

Читайте також: 12 проєктів Суспільного потрапили до шортлиста фіналістів конкурсу «Честь професії 2023»

Дивіться «Суспільне. Спротив» щодня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 на телеканалі Суспільне Новини або на місцевих телеканалах Суспільного. Онлайн «Суспільне. Спротив» шукайте на сайтах місцевих каналів та ютуб-каналах Суспільне Рівне, Суспільне Ужгород та Суспільне Львів.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура, Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область — читайте на цифрових платформах: 

Телетрансляцію Суспільне Черкаси та радіоефір Українського Радіо Черкас онлайн шукайте на сайті філії.