Журналісти Черкаської філії Суспільного взяли участь у тренінгу

Журналісти Черкаської філії Суспільного взяли участь у тренінгу "Медіа та вибори"

26 лис. 2018

У Черкасах 22-23 листопада відбувся тренінг "Медіа та вибори". У тренінгу взяли участь журналісти з Бердянська, Житомира, Кропивницького, Полтави, Умані та Канева. Приєднались також дев’ять працівників Черкаської філії Суспільного. Розглянули питання дотримання журналістських стандартів під час виборчого процесу, можливих порушень виборчого законодавства і їх висвітлення ЗМІ, фізичної і цифрової безпеки журналістів.

Спікерами й тренерами були Діана Дуцик, Людмила Опришко, Ірина Земляна, Ірина Чулівська, Олекса Чорний, Олександр Бурмагін.

"Насамперед привабила програма тренінгу, тому заохочувала до участі в ньому й колег, — розповіла продюсерка Черкаської філії Суспільного Олена Баніна, — серед питань було чимало таких, з якими ми постійно стикаємось у своїй роботі, наприклад, це стосується дотримання журналістських стандартів чи фактчекінгу. А на деякі аспекти журналістської діяльності поки що звертаємо недостатньо уваги, тому особисто мені було важливо дізнатися більше про забезпечення цифрової та фізичної безпеки, роботу комісії з журналістської етики. Дякую організаторам, що за два дні змогли охопити так багато важливих для нас тем й за чудову дружню та невимушену атмосферу".

Під час першого дня тренінгу розглянули стандарти Ради Європи щодо особливостей висвітлення виборчого процесу у різних видах ЗМІ, пропрацювали журналістські стандарти під час виборчого процесу, детально зупинились на базових правилах особистої безпеки журналіста та заходах безпеки під час масових подій, розібрали теорію цифрової безпеки журналістів та отримали практичні поради щодо організації захисту облікових записів та пристроїв від шпигунських програм.

"На тренінгу ми ще раз згадали журналістські стандарти — ті "кити", на яких тримається діяльність ЗМІ, — зазначила редакторка Українського радіо "Рось" Марина Денисенко, — детально розглянули кожен та навели приклади їхнього дотримання. Були практичні заняття, коментарі і роз’яснення тренерів, багато прикладів із їхньої практики — це особливо цінно. Обговорили питання неупередженого та об’єктивного висвітлення інформприводів, зокрема і виборчого процесу. Корисними були поради щодо забезпечення фізичної безпеки журналістів".

Другий день тренінгу присвятили ознайомленню з порушеннями виборчого законодавства і їх висвітленням у ЗМІ, обговорили ідеї об’єднання журналістської спільноти для дотримання стандартів висвітлення виборчого процесу у ЗМІ, розібрали алгоритм ідентифікації дезінформації та фейкових новин.

Іван Лила, редактор Українського радіо "Рось", відзначив креативний і сучасний ракурс проведення тренінгу: "Практичні поради, допоможуть журналістам діяти в межах закону. Особливо сподобалися поради про те, як ЗМІ та журналістам не потрапити на гачок під час політичної агітації, як залишатися незаангажованим, як убезпечити себе від судових позовів... все важко перерахувати".

Вікторія Будавіцька, продюсерка новин, сказала, що такий тренінг допоможе уникнути помилок під час висвітлення виборчого процесу: "Важливо, що це навчання проводилось доступно, на реальних прикладах, із практичними порадами. Впевнена, що ними скористаюсь особисто та зможу допомогти колегам правильно реагувати на проблемні ситуації під час виборів".

Організовано тренінг Радою Європи у партнерстві з Комісією журналістської етики та Незалежною медійною радою.