Спецпроекти філій Суспільного до річниці Революції Гідності

Спецпроекти філій Суспільного до річниці Революції Гідності

22 лис. 2018

До Дня Гідності та Свободи філії Суспільного мовника підготували інтерв’ю героїв регіональних Майданів, знайшли архівні відео з ними в рамках спецпроекту “Майдан: Початок”. Також протягом 21 листопада відбудуться тематичні теле- і радіоефіри.

На телеканалі UA: ВІННИЦЯ вийде 4 тематичні ефіри. У ранковий ефір на Українське радіо: ВІННИЦЯ завітає  учасник і Помаранчевої Революції, і Революції Гідності, сотник четвертої сотні Майдану Василь Любуня. У денному ефірі говоритимемо про історію революцій в Україні, а у вечірньому радіоефірі досліджуватимемо питання ставлення громадян до протесту і революції. Радіоефіри наживо транслюватимуться на сторінку у Фейсбук. У проекті “Тема дня” о 19:20 про значення свободи та сміливість її захищати говоритимуть з Андрієм Грачовим — військовим лікарем, захисником Донецького аеропорту, автором звернення до Президента, що набрало у Ютубі 700 000 переглядів.

Крім того, знято ролики з Андрієм Грачовим і Василем Любунею — учасниками Майдану у Вінниці, воїнами, які пройшли випробування вогнем на Сході, а зараз вчаться жити мирним життям і опікуються допомогою учасникам АТО.

Микола Собуцький — герой телепроекту “Майдан: Початок” від UA: ВОЛИНЬ. Він один із організаторів та учасник Євромайдану Луцька. За активну громадянську позицію проти нього було відкрито кримінальну справу. З перших днів добровольцем брав участь в АТО. Згодом приєднався до місії “Чорний тюльпан”. Вивіз із території бойових дій понад 800 тіл побратимів. Зараз Микола — депутат Луцької міської ради.

Учасницею “Теми дня” Волинської філії Суспільного буде волонтерка-психологиня Євромайдану в Луцьку, а згодом і в Києві — Олена Звєрєва, яка поділиться спогадами про участь у революції Гідності і розповість про життя після неї. Зараз пані Олена — завідувачка Центру психологічної допомоги учасникам АТО у Луцьку. Крім того в передачі прозвучить інтерв’ю з Миколою Собуцьким. Дивіться о 19:20 на UA: ВОЛИНЬ.

У Дніпровській філії підготували інтерв’ю з Вадимом Шебановим, учасником Євромайдану в Дніпрі, якого арештували під час спроби зайняти будівлю облдержадміністрації 26 січня 2014 року. О 3-й годині ранку 27 січня 2014 року відбувся суд, о 10-й ранку того ж дня Вадим опинився у тюрмі. 30 січня його амністували (бо скасували “драконівські” закони 16 січня). Пізніше Вадим Шебанов був першим заступником голови ОДА, працював першим заступником міського голови Дніпра. Зараз — підприємець.

На UA: ДОНБАС покажуть ролик з активістом зі Слов’янська Сергієм Лілеєвим. Він підтримував Євромайдан, був у місті під час окупації, після цього пішов на війну в лави добровольчого батальйону.

На UA: ЖИТОМИР своїми спогадами поділився Назарій Томчук, один з організаторів Євромайдану в Житомирі. Тепер він — в.о. шеф-редактора новин на UA: ЖИТОМИР. Разом з іншими у 2013 році організовував перше віче на майдані Корольова у Житомирі після того, як влада Януковича призупинила євроінтеграцію.

В ефірі Закарпатської філії Суспільного відбувся ранковий телеміст із UA: ЛЬВІВ на тему річниці Революції Гідності. Гостем студії телеканалу “Тиса-1” став історик, професор УжНУ Роман Офіцинський.

Також Закарпатська філія підготувала розповідь про Володимира Феськова, що був одним із організаторів Євромайдану в Ужгороді, а нині просуває реформи децентралізації.

У програмі “Тема дня” на UA: ЛЬВІВ о 19:20 говоритимуть про гідність, свободу й українське суспільство. Гостями студії будуть учасник всіх революцій незалежної України Андріан Кліщ і журналіст-криміналіст Микола Савельєв.

До Дня гідності та Свободи Суспільне Запоріжжя підготувало ролик про одного з героїв Запорізького Майдану — В’ячеслава Зайцева. З чого починалося і про сьогодення — у п’ятихвилинному відео.

У тематичному випуску “Ранок: Запоріжжя” репортери Суспільного запитали в містян — що таке гідність? А в рубриці “Книжкова полиця” згадали про постмайданну літературу.

UA: КАРПАТИ підготували портретне інтерв’ю для спецефіру UA: ПЕРШИЙ з учасником Євромайдану Михайлом Джоголою. Сьогодні він — активний громадський діяч, аналітик і розслідувач “Чесно”, “Центру політичних студій”, також працює в проекті з децентралізації “ДОБРЕ”. Розширене інтерв’ю з паном Михайлом дивіться сьогодні о 19:20 у “Темі дня” в ефірі Івано-Франківської філії Суспільного.

В ефірі Кіровоградської філії Суспільного о 19:20 заплановано спецефір “Теми дня”, а на хвилях Українського радіо: Кропивницький звучатиме програма “Радіомайдан”. Крім того, заплановано низку дискусій зі студентами університетів та учнями Малої академії наук. Перша з трьох дискусій відбудеться 26 листопада.

В ефірі ранкової програми “Ранок” на UA: ОДЕСА згадували події, що відбувалися 5 років тому, з письменником і режисером-документалістом Валерієм Пузіком. Він розповів про те, як Революція Гідності вплинула на його життя. Окрмі того, журналістка Олена Балаба розказала про події в Одесі.

В ефірі “Вечірньої студії” UA: Українське радіо. Одеса о 17:20 — бесіда з істориком, дослідником, революційних рухів Тарасом Вінцковським про те, чи завершилася революція, чи ще триває, наскільки ті події відповідають ознакам революції. Також прозвучать спогади одеських майданівців: медика майдану Вероніки Владимирової, координатора одеського Євромайдану Андрія Юсова, учасників боїв на Грушевського та Інститутській Сергія Стерненка й Костянтина Васильця.

У прямому ефірі “Теми дня” о 19:20 на UA: ОДЕСА відбудеться спецефір: “Одеський Євромайдан: П’ята Річниця”. 21 листопада 2013 року на Майдан Незалежності в Києві вийшли люди з мирним протестом проти скасування тодішньою владою підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Ця дата стала початком Революції Гідності. Минуло вже 5 років. Про те, як починалась Революція Гідності в Одесі говоритимуть з Олексієм Чорним — співорганізатором одеського Євромайдану. Також почуємо історію одного з засновників самооборони Віталія Свічинського.

Гостем ранкового ефіру “Українського радіо Рівне” став учасник революції Гідності та АТО, підполковник запасу ЗСУ Микола Капінос. До ранкової телестудії UA: РІВНЕ запросили активістів Рівненського Євромайдану Зураба Кантарію, учасника Революції гідності Андрія Логащука й учасника трьох революцій: на граніті, помаранчевої та Революції Гідності — Сергія Сацика.

На UA: СУМИ  гостем ранкової студії був громадський та культурний діяч Маркіян Іващишин. Він поділився власним баченням суспільних процесів, зокрема в контексті Революції гідності.

У “Темі дня” о 19:20 візьме участь історик Олександр Вовк, один з учасників проекту Українського інституту національної пам’яті “Майдан: усна історія”, член правління Сумської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

В ефірі Тернопільської філії Суспільного — Лілія Мусіхіна, активістка Євромайдану в Києві. Вона очолювала волонтерський відділ Самооборони Майдану Тернопільщини, організовувала разом з групою волонтерів благодійні ярмарки, розпродажі, акції, пекла пряники, вишивала, щоб зібрати гроші на потреби бійців. Разом з однодумцями купувала амуніцію, харчі, автомобілі, передаючи це на Схід. Ще пані Лілія — письменниця, перекладачка, журналістка, етнографиня.

До програми Херсонської філії“Ранок на Скіфії” — завітали кандидат історичних наук Артем Петрик, з якимим говорили про значення Майдану для херсонців, та режисер моновистави “Лицар храму” Сергій Павлюк. “Лицар храму” — вистава про Майдан у постановці обласного академічного театру імені Миколи Куліша.

На UA: Українське радіо. Херсон у “Темі дня” о 17:20 гостями ефіру будуть нинішні та тодішні студенти — учасники Майдану.

У прямому ефірі “Теми дня” о 19:20 на телеканалі “Скіфія” відбудеться спецефір: “Майдан: Початок” разом з учасницею Херсонського майдану, членкинею правління Української Гельсинської спілки з прав людини Наталею Бімбірайте. Йтиметься про те, як нас змінив Майдан.

Окрім того, Суспільний мовник Херсону підготував для телеглядачів сюжет з Андрієм Калитою, настоятелем храму Св. Олександри УПЦ КП, військовим капеланом. Андрій Калита — один із засновників та учасників Херсонського майдану. Після анексії Криму й початку агресії на Сході Андрій став військовим капеланом. Нині — надає моральну та психологічну допомогу хлопцям на передовій. Пряму трансляцію спецефіру дивіться на сторінці телеканалу “Скіфія” у Фейсбуці.

У ранковій програмі “Доброго ранку, Черкащино!” на UA: ЧЕРКАСИ говорили про Україну і її свободу з Антоном Ведулою— організатором акцій студентів, учасником Майдану в Києві. Нині Антон наймолодший депутат міської ради.

В ефірі проекту “Тема дня” о 19:20 до студії завітають Максим Шило, Олексій Компанієць і Сергій Шмиголь. Максим Шило розпочав свою діяльність ще до початку Революції Гідності. Відвідував усі заходи Євромайдану в Черкасах. У грудні 2013 року став учасником подій на вул. Банковій у Києві. Був поранений вибухом світлошумової гранати. Нині є депутатом міської ради. Олексій Компанієць— аспірант кафедри історії та археології Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Історик, учасник Євромайдану в Черкасах. Сергій Шмиголь — колишній студент Черкаського державного технологічного університету, член студентської ради ЧДТУ. Учасник Євромайдану в Черкасах.

Також на UA: ЧЕРКАСИ створили серію роликів “Майдан у Черкасах: початок”. Героями відео стали учасники Євромайдану Сергій Гончар, Наталія Вернидуб, Валентина Коваленко, Вікторія Фіофілова, Анатолій Рекун, Сергій Гончар

До ранкової студії UA: ЧЕРНІГІВ завітали Олександр Ясенчук і Юніс Аскеров, учасники столичного та місцевого Євромайданів, що нині займаються допомогою нашим бійцям на сході України.

Також упродовж дня покажуть сюжети про Зою Соловей, яка лікувала травмованих і поранених майданівців, і Тетяну Борисенко — військового медика, яку в Україні більшість знає як “маму Таню”, що після Євромайдану служить у батальйоні “Айдар”.

Окрім цього, в ефірі Суспільного спогадами про Революцію Гідності та власним баченням змін у суспільстві опісля поділяться учасники Євромайдану Станіслав Тавлуй, Сергій Соломаха й Олександр Бондарев.

Увечері Чернігівська філія Суспільного планує включення з віче, що відбудеться в Чернігові.

На UA: БУКОВИНА покажуть інтерв’ю з Дмитром Чернишовим, учасником чернівецького Євромайдану з перших його днів. Він вийшов на революцію після побиття студентів у Києві, оскільки “у нього теж є діти”. Після Революції Гідності разом із сином пішов до армії, зараз планує їхати в АТО.

Ще одним героєм спецпроекту Чернівецької філії Суспільного став Василь Дребит, який приєднався до місцевого Євромайдану наприкінці листопада, а вже у грудні вирішив їхати в Київ. Якогось разу на київському Майдані отримав наскрізне вогнепальне поранення. У його батька також були поранення від гранати. Має офіційний статус постраждалого учасника Революції Гідності. Після майдану одружився, виховує двох дітей. Каже, що після Євромайдану переосмислив своє життя і зрозумів, що потрібно робити кроки для зміни не тільки свого майбутнього, а й майбутнього держави, у якій житимуть його діти.

Нагадаємо, сьогодні UA: ПЕРШИЙ показує в ефірі міжпрограмні відеоролики, де поєднуються зображення сучасних Майдану Незалежності, Інститутської та інших знакових для Революції Гідності локацій зі звуком, записаним там само п’ять років тому — 21 листопада 2013 року.
Дивіться спецпроект “Майдан: Початок” наживо 21 листопада о 18:30 на телеканалах Суспільного UA: ПЕРШИЙ, UA: КУЛЬТУРА та UA: КРИМ.