22 січня у програмах на UA: ЧЕРКАСИ говорили про День Соборності України

22 січня у програмах на UA: ЧЕРКАСИ говорили про День Соборності України

22 січ. 2020

До Дня Соборності України творчі групи Суспільного Черкащини підготували тематичні ефіри. У студії запросили історика та учасника Революції Гідності.
У ранковій програмі «Ранок на UA: ЧЕРКАСИ» йшлося про головну ідею відзначення Дня Соборності України. Професор кафедри історії України ЧНУ ім. Б. Хмельницького Юрій Присяжнюк розповів про значущість події та про історичні факти, які варто пам’ятати кожному українцю.
На його думку, це свято спонукає до заглиблення у внутрішній світ людини, щоб усвідомити, що від кожного з нас залежить становлення та розвиток громади і держави. Особливу увагу у розмові приділили молоді у контексті розуміння значення важливих державотворчих процесів і подій.
«Громадянський обов’язок формується у юнацькі роки, — зазначив Юрій Присяжнюк, — важливо «прожити» такі величні події у своїх думках, помислах і мріях. На мій погляд, молодь має пам’ятати такі дати».


Також глядачі ранкової програми мали змогу побачити сюжет про унікальні прапори України, які вдалося зібрати у Черкаському обласному краєзнавчому музеї.


У програмі «Радіодень» черкасці, що брали участь у «ланцюзі єдності» говорили про те, що в 1919 році об’єднало українців і що зараз для містян значить соборність.
Професор Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького Юрій Присяжнюк і учасник Революції Гідності Антон Ведула говорили про сучасні контексти подій сторічної давнини.
«У «Радіодні» ми зробили акценти на тому, що століття тому наші земляки взяли активну участь в історичних подіях, — розповідає редакторка UA: Українське радіо Рось Галина Рибак, — серед п’яти громадських активістів у підписанні Акта Злуки взяв участь представник директорії УНР Федір Швець із Жаботина Кам’янського району. Саме він проголосив у Києві про об’єднання УНР і ЗУНР. Також у програмі розповіли про єпископа Назарія, який очолював Черкаську єпархію і відправив на Софіївській площі 22 січня 1919 року службу Божу».


Нагадаємо, слухати та дивитись Суспільне Черкащини онлайн можна на сайті UA: ЧЕРКАСИ.