Традиції всієї України — у спецпроєкті Суспільного «Великодні писанки»

Традиції всієї України — у спецпроєкті Суспільного «Великодні писанки»

23 кві. 2024

Давні традиції писанкарства зібрали команди Суспільного по всій країні для міжрегіонального проєкту «Великодні писанки»23 квітня на ютуб-каналі Суспільне Черкаси відбудеться прем’єра перших серій проєкту, а з 27 квітня цикл міжпрограмних роликів показуватимуть і на місцевих телеканалах Суспільного (Суспільне Закарпаття, Суспільне Вінниця, Суспільне Миколаїв тощо). Всього відзняли 15 відеоісторій.

Читайте також: Працюємо з головними темами й топспікерами країни, — ведучі «Суспільне. Студія» Олеся Вакуленко та Микита Чибар

Символи сонця, роду і родючої землі, дубове листя і гілки смерічки, вазони й букети, баранці й півники, ластівки й жар-птиці, безкінечники і закруцьки — з добрими думками і без сварок здавна в Україні пишуть писанки. Пишуть живим вогнем і природними кольорами, щоб захистити оберегами рідних людей і подарувати радість.

«Мені здається, цей проєкт став віддушиною для всієї команди, яка над ним працювала. Бо за час повномасштабної війни ми всі скучили за можливістю на якийсь час сфокусуватись на естетиці й бодай на трохи відволікатись від тривожних новин. Для мене це насамперед дуже теплий і візуально красивий контент, який надихає й заспокоює. Він дозволяє більше дізнатись про українські традиції, відкрити для себе імена писанкарів й писанкарок із різних регіонів України, зануритися в національну ідентичність і відчути зв’язок поколінь», — коментує продюсерка з виробництва центрального хабу Суспільного та Суспільне Черкаси, координаторка проєкту Олена Баніна.

 

Над проєктом працювали творчі групи Суспільного у Черкасах, Тернополі, Чернівцях, Луцьку, Полтаві, Сумах, Вінниці, Івано-Франківську, Чернігові, Рівному, Кропивницькому, Хмельницькому, Львові, Одесі та Закарпатті. Секретами писанкарства поділились майстри та майстрині народної творчості, які ретельно вивчають та аналізують традиції свого краю, діляться інформацією з дітьми й усіма, хто цікавиться культурним спадком українського роду. Журналістам Суспільного вони показали техніки розписування, розповіли, що означають символи та кольори, розкрили сакральні мотиви та роз’яснили, які писанки можуть стати оберегами.

У Черкасах своїми знаннями ділилась писанкарка Лідія Солодар, над проєктом працювали продюсерка Олена Баніна, відеограф Федір Коцаба, режисер монтажу Володимир Савчук, та головний режисер Микола Волощук. До роботи місцевих команд долучився і головний режисер дирекції регіонального мовлення Суспільного Сергій Жулін, над графічним оформленням працювали Андрій Дмитрик і Микола Волощук. У проєкті використані українські традиційні мелодії для сопілки в обробці і у виконанні Заслуженого працівника культури України Юрія Павленка.

Дивіться проєкт «Великодні писанки» на телеканалах Суспільного, коментуйте відео на ютуб-каналі Суспільне Черкаси, діліться ним з друзями, зустрічайтеся з ними, пишіть писанки, щоб зберігати українські традиції.

Читайте також: Радіо Промінь відзначає 59 років в ефірі

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.