«З цими людьми можна дійти до москви», — захисник в інтерв’ю Суспільне Черкаси

«З цими людьми можна дійти до москви», — захисник в інтерв’ю Суспільне Черкаси

5 кві. 2024

Сергій Біднячук командував 3-ю стрілецькою ротою 160-го батальйону 118-ї бригади ТрО. Воював проти вагнерівців під Соледаром, захищав легендарну позицію «Т-образка». Поранення отримав, коли разом з побратимами відшукав та виносив з поля бою тіло загиблого друга. Зараз адаптується до життя без зору і складає вірші, планує після перемоги видати збірку. Про підтримку побратимів, бої на сході України, українських лікарів та лікування він розповів журналістці Суспільне Черкаси Мар’яні Ободовській. Такі інтерв’ю місцеві команди Суспільного записують і для всеукраїнського інформаційного проєкту «Суспільне. Студія»

Читайте також: Синергія традицій і прогресу: про роботу з дитячим контентом суспільного мовника Японії NHK

Сергій Біднячук каже, його підрозділ добре готувався до бойових дій, але інтенсивність обстрілів та «м’ясні штурми» вагнерівців були важкими для захисників. Ось що він розповів про один з боїв:

«Щоб вибити з посадок ворога, ближче до Нового року, у так званий “басейн” (позиція біля “Т-обарзки” — ред.) заходили мої хлопці, вони там закріплювалися і по них працювало все, що було у ворога: і керовані артилерійські снаряди, і гради, і міномети. Був такий період, що за 4 години я нарахував понад 300 прильотів мін і два пакети “Града” на цю малу площу. В мене з хлопцями на той час зв’язку не було через географічні умови, я їм нічим не міг допомогти, — згадує захисник. — Хлопці вцілілі всі. Дуже сильні контузії були. Але вони вціліли внаслідок того, що окопалися. Відразу, як тільки зайшли, вони почали копати для себе і для свого товариша, який вів бій. При такому масованому обстрілі — вони втримали позицію і ніхто не здався. Я зрозумів, що з цими людьми можна дійти до москви».

Важке поранення військовослужбовець отримав 1 січня, під час евакуації тіла загиблого побратима. 

«Ми коли їхали, ми давали один одному обіцянку, що своїх не кидаємо. До ворога було біля трьох — трьох з половиною кілометрів від цієї точки (де було тіло вбитого — ред.), і дістати нас з наявної зброї вороги не могли. Я з трьома бійцями пішов на пошуки. Загиблого відшукали не відразу, він був засипаний, до метра, землею. Коли ми несли тіло, там була відкрита ділянка на горбку, ми швидко пройшли цю ділянку і коли дійшли до ярка і дерев, зупинились на хвилину, щоб поміняти руки, бо нести загиблого важко. У цей момент відбувся приліт протитанкової керованої ракети. Влучили в одного з нас, він загинув на місці, троє отримали поранення. Я думаю, що вони нас бачили з дрона, бачили, що це евакуація тіла», — розповідає воїн.

Сергій отримав поранення обличчя та руки. Руку вдалось підлікувати, а з зором було складніше. Наразі зір в одному оці зберегли на 2%, у другому оці відновити зір неможливо: «Бачу силуети. Хірург, який робив першу операцію на очах сказав, що зробив, все що міг, але бачити я не буду. Вже у Львові лікар-окуліст пробачив перспективи в одному оці. Після стабілізації, він відправив мене в Одесу, в інститут Філатова. Там зробили операцію». 

Хто підтримує зараз оборонця і чому він почав складати вірші — дивіться в інтерв’ю. 

Нагадаємо, оновлений інформаційний проєкт регіональної команди Суспільного «Суспільне. Студія» — новини з усієї країни, верифікована інформація, різнобічний аналіз подій. З 4 березня дивіться прямий ефір проєкту на каналі Суспільне Новини та місцевих каналах Суспільного Мовлення: 

щобудня 

  • вранці з 7:00 до 10:00
  • вдень з 11:00 до 15:00
  • ввечері з 16:00 до 20:00

щосуботи та щонеділі — з 10:00 до 20:00.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область — на цифрових платформах: 

Телетрансляцію Суспільне Черкаси та радіоефір Українського Радіо Черкас онлайн шукайте на сайті філії.