Суспільне Черкаси долучилося до проведення уроків медіаграмотності у школах

Суспільне Черкаси долучилося до проведення уроків медіаграмотності у школах

14 бер. 2024

У березні продюсерка включень Суспільне Черкаси Анна Іщенко проведе уроки медіаграмотності для старшокласників у п’яти черкаських школах. Перше заняття відбулось у Черкаській загальноосвітній школі I-III ступенів №25 для учнів 9-11 класів.  

Читайте також: Кожен оприлюднений кадр — це історичний документ, — шефред східного хабу Суспільного Слава Мавричев

«Ми інформуємо населення, тому маємо відповідальність і за інформаційну безпеку. Важливо якомога більшій кількості людей донести, що навіть підписка в соцмережах чи месенджерах — це вже наша інформаційна безпека. Адже інформацією легко маніпулювати, а протистояти російській ІПСО (інформаційно-психологічній операції) насправді не легко, але можливо, — розповідає продюсерка включень Суспільне Черкаси Анна Іщенко. — Школярі мене здивували тим, що вони дуже обізнані в темі інформаційної безпеки і можуть спокійно аналізувати ту інформацію, яку бачать». 

На уроках медіаграмотності розглядають інформаційний шум, маніпуляції та фейки, ознаки пропаганди, як аналізувати медіа та як зміцнювати навички критичного мислення.

 

«Попри те, що в мережі пишуть про ймовірне захоплення дітьми російським контентом, я сьогодні цього не побачила, і це не може не тішити. Єдине, що мене насторожує, як медіафахівчиню — це зацікавлення школярів чутливим контентом з інформаційних пабліків, які не верифікують джерело (простіше кажучи — треш-контент). Але це, на мою думку, вже має бути комплексною профілактичною роботою і медіафахівців, і педагогів, і, можливо, варто залучати до таких зустрічей фахівців з кібербезпеки Нацполіції, щоб повноцінно пропрацювати це питання і убезпечити дітей», — зазначає Анна Іщенко.

 

Учасники зустрічі поділилися враженнями з Суспільним:

  • «Зустріч дуже сподобалась, було цікаво. Ще раз впевнився, що треба бути уважним у просторі соціальних мереж», — Ігор, учень 9-А класу.
  • «Я щойно відписалася від одного з пабліків Черкас, після того, як дізналася, що вони заробляють гроші на людях. Зустріч сьогоднішня мені сподобалась. Я вважаю, що треба поширювати ту інформацію, яку нам розповіли і ретельно перевіряти все, що бачимо в інтернеті», — Марина, учениця 10-А класу.

 

Реалізує проєкт «Урок медіаграмотності для школярів» департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради. Суспільне Черкаси долучилось до  проєкту, як інформаційний партнер. 

До уроків у школах долучаються й інші відомі медійники та медійниці області а також викладачі кафедри журналістики, реклами та піар-технологій Черкаського державного університету імені Богдана Хмельницького.

Читайте також: Інтерв’ю з усієї країни від місцевих команд Суспільного — добірка

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область — на цифрових платформах: 

Телетрансляцію Суспільне Черкаси та радіоефір Українського Радіо Черкас онлайн

Фото Анастасія Столбова