Людмила Павленко стала ведучою «Суспільне Новини. Головне»

Людмила Павленко стала ведучою «Суспільне Новини. Головне»

5 гру. 2023

Людмила Павленко стала новою ведучою «Суспільне Новини. Головне», яка виходить по буднях щовечора на загальноукраїнському супутниковому телеканалі Суспільне Новини та національній мережі місцевих каналів, зокрема і на Суспільне Черкаси. Незмінний ведучий «Суспільне Новини. Головне» Роман Сухан та його нова співведуча будуть замінювати одне одного й з’являтися в етері програми через тиждень. 

Раніше Людмила Павленко була кореспонденткою щоденних і щотижневих підсумкових новин на «5 каналі». У грудні 2021-го стала журналісткою інформаційно-аналітичної програми «Тиждень на Суспільному» на Першому каналі Суспільного. Після повномасштабного вторгнення працювала кореспонденткою підсумкового денного випуску новин у межах «Єдиного телемарафону #UAразом». У межах серії інтерв’ю з ведучими Новин Суспільного Людмила Павленко розповіла про журналістику до повномасштабного вторгнення та після, команду ведучих Суспільне Новини, стандарти національного мовника та емоції від переходу з репортерства до роботи ведучою.

Читайте також: «Відповідальність множиться на тисячі»: Майя Підгородецька про нову роль ведучої Новин на Першому

Ведучі «Суспільне Новини. Головне» Людмила Павленко та Роман Сухан

Як почався ваш шлях на Суспільному? 

— До команди Суспільного я приєдналась два роки тому. Тоді тільки-но запустилася нова інформаційно-аналітична програма «Тиждень на Суспільному». У нас на проєкті зібрався єдиний дружній колектив, де у кожного «горіли очі». Ми вболівали за результат та викладалися на максимум, щоби зробити якісний продукт. Нині я ведуча програми «Суспільне Новини. Головне». Це щоденні вечірні випуски новин, які виходять по буднях на місцевих каналах Суспільного і на каналі Суспільне Новини. Ми підсумовуємо усі важливі події. Вболіваємо, щоби кожен випуск був не лише інформативним, але й корисним та цікавим. 

Читайте також: Вивчаємо досвід інших країн в оцифруванні архівів, — продюсерка Суспільне Медіатека Ірина Гоць

Які професійні трансформації принесла війна у вашу діяльність як журналіста?

— Після повномасштабного вторгнення, проєкт «Тиждень на Суспільному» тимчасово закрили. Коли ж безпекова ситуація дозволила відновити роботу редакції у Києві, я почала працювати в новинах. Після 24 лютого 2022-го контекст усіх моїх сюжетів змінився. Я не пам’ятаю жодного матеріалу, де хоча б раз не згадувалась війна. Вона вплинула абсолютно на всі сфери. І, якщо часто торкатися чужого горя, це обов’язково накладає відбиток на тебе не просто як на журналіста, а як на людину насамперед. 

Як прийняли вас ведучі у свою команду Новин?

— Дуже тепло — абсолютно всі, за що я їм безмежно вдячна! Я три роки працювала ведучою новин на регіональному каналі, це було давно і той досвід не порівняти з рівнем національного каналу. Тому я попросила допомоги в колег на Суспільному. Першому про тракт (проби на позицію ведучого — ред.) сказала ведучому Новин — В’ячеславу Афутіну, у команді якого я і працювала. Він щиро поділився своїми секретами й налаштував на потрібну хвилю. Потім спеціально на репетицію приїхала Анна Чередниченко, яка якраз і була ведучою «Тиждень на Суспільному», куди я два роки тому прийшла працювати. Вона дуже підтримала і надала декілька професійних уроків. 

Розкажіть про свій перший ефір у ролі ведучої Суспільне Новини 

— Я на 100% впевнена у якості наповнення випуску, бо працюю з дуже потужними, фаховими, досвідченими редакторами. Завдяки їм я перед своїм першим ефіром не думала про контент, у мене була інша задача — зібратися, щоби гідно презентувати роботу великого колективу. Звісно, за пару хвилин до ефіру у мене було відчуття, що я стаю на крихкий лід. І це відчуття, переконана, ще не скоро зникне. Під час ефіру я уявляю ті новини, які розповідаю. Тому, часом, виникає напруження. Але ж як інакше, коли мова йде про війну.

Хто «закохав» вас у журналістику?

— Першою про мій намір стати журналісткою дізналась моя шкільна вчителька з української мови та літератури — Наталія Піс. Коли я була у випускному класі, вона запропонувала мені на відкритий урок запросити ветеранів Другої світової війни на інтерв’ю. Після чого я попросила маму зі мною сходити до головної редакторки місцевої газети, щоб спробувати зробити справжній журналістський матеріал. Це, звісно, було нахабством з мого боку, але мені дозволили написати статтю про місцевий будинок дитини. Кумедно пригадувати: я принесла матеріал на пару сторінок А4 з яких надрукували лише декілька абзаців. Завдяки усім згаданим жінкам, які з такою повагою поставилися до бажання 16-річної дівчини, я закохалась у журналістику, і, зрештою, вступила на профільний факультет до інституту. 

Розкажіть про свій день як репортерки/журналістки на Суспільне Новини та у ролі ведучої?

— На «Підсумки дня» в рамках єдиного телемарафону я готувала одну тему на тиждень. Писала інформаційні запити, домовлялась зі спікерами, потім самі зйомки, написання матеріалу й, зрештою, монтаж. Щось оперативне могла знімати лише у день ефіру. І тоді це могло викликати адреналін. Тепер адреналін я відчуватиму щодня на ефірному тижні. Але це відчуття і драйв мені подобаються. За багато років у журналістиці я записувала коментарі тисяч людей. Тепер я спілкуватимуся з глядачами через екран. Досвід роботи кореспондентом дав мені чітке уявлення для кого я працюю. Для мене дуже важливо, ким би я не працювала на телебаченні, — говорити правду. За стандартами Суспільного як на посаді кореспондентки, так і на посаді ведучої — інакше бути не може. Жодних оцінювальних суджень чи не перевіреної інформації. 

Читайте також: З початком повномасштабної війни не треба пояснювати, навіщо потрібне Суспільне, — Христина Гаврилюк

Як змінились українці та Суспільне за майже два роки повномасштабного вторгнення?

— До повномасштабного вторгнення спілкуватися з героями матеріалів про їхні особисті трагедії — для мене було рідкістю. Після повномасштабного вторгнення чи не кожна зйомка залишається в пам’яті: де маленький син кладе квіти до світлини свого батька на алеї пошани; про військового, який на протезах повернувся до занять із боксу; про українців, на очах яких зносили їхній будинок, бо він став аварійним через обстріли росіян… Такими історіями тепер зі мною діляться герої моїх матеріалів. Тому я точно можу сказати, що українці стали сильнішими. Змінюється і Суспільне щодня. Керівництво ставить амбітні цілі, розширює колектив, масштабує проєкти.

Ведучі Суспільне Новини зліва направо: В’ячеслав Афутін, Майя Підгородецька, Роман Сухан, Людмила Павленко, Дмитро Грінченко

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Фото — Анастасія Мантач