Проблеми з водопостачанням після підриву Каховської ГЕС: токшоу «Голос громад» на Суспільне Черкаси

Проблеми з водопостачанням після підриву Каховської ГЕС: токшоу «Голос громад» на Суспільне Черкаси

7 гру. 2023

6 червня 2023 року російські окупаційні війська вчинили черговий воєнний злочин — знищили греблю Каховської гідроелектростанції. З дня теракту минуло пів року, а проблеми з водопостачанням у багатьох громадах України залишаються досі. Обговорення та пошук рішень для подолання наслідків підриву греблі — дивіться 7 грудня о 17:00 у новому випуску токшоу «Голос громад» на місцевих телеканалах Суспільного Мовлення (зокрема й на Суспільне Черкаси).

Читайте також: Суспільне Медіатека — відкрита платформа унікальних архівних відео та аудіо Суспільного

«Підрив Каховської ГЕС — воєнний злочин росії. Десятки загиблих, підтоплення, руйнації. У програмі ми обговорили, як Томаківська громада шукає розв’язання проблеми з водопостачанням, як адаптується. У кожному випуску токшоу “Голос громад” ми намагаємося окреслити шляхи виходу з ситуацій, актуальні для всієї України, а не лише для окремого регіону», — сказала шеф-редакторка виїзних студій Суспільного Ольга Кутишенко.

Читайте також: Аграрії та виклики війни: «Голос громад» на Суспільному

Одна з громад, яка потерпає від нестачі води, — Томаківська на Дніпропетровщині. Там немає централізованого водопостачання, а щоб забезпечити людей водою облаштували пункти роздачі. Місцеві жителі бурять власні свердловини. Саме цю громаду обрала для зйомок токшоу команда Суспільного.

«В Томаківці були проблеми з водопостачанням і чи не найвищі тарифи на воду ще до підриву Каховської ГЕС — команда Суспільне Дніпро неодноразово готувала матеріали звідти. Зараз ситуація загострилася — тому для програми ми обрали саме цю тему і громаду. Під час зйомок місцева влада та мешканці охоче йшли на контакт, прагнули розповісти про проблему — щоб про неї дізналося якомога більше людей», — каже Євген Педашенко, головний редактор Суспільне Дніпро. 

«Підрив української ГЕС російськими окупантами взагалі позбавив громаду водопостачання, бо Каховське водосховище, з якого Томаківка отримувала воду, обміліло. Ба більше, готувалися до цього запису ми з командою під звуки вибухів і повітряних тривог. Сам запис минув спокійно. А от про те, за яких умов у Томаківці з’явиться централізований водогін — дивіться у випуску», — розповідає ведуча Світлана Стеценко

«Цей випуск для мене — приклад того, як керівництво громади реально розв’язує проблеми та дивиться на ситуацію з позитивного боку. Приємно чути, що плани на відновлення водопостачання — це ще й спосіб економічної вигоди для громади, створення можливостей, робочих місць, надходження коштів. Вірю, що саме з таким проактивним підходом громади України матимуть успішне майбутнє», — сказав ведучий токшоу Віктор Дяченко

У дискусії четвертого випуску токшоу «Голос громад» взяли участь:

  • Іван Калашник, селищний голова Томаківки;
  • Олексій Величко, керівник відділу ЖКГ Томаківської селищної ради; 
  • Ірина Білан, заступниця директора «Томаківської центральної районної лікарні»;
  • Олег Коноваленко, менеджер проєктів, волонтер — перша половина дискусії;
  • Вадим Манюк, еколог.

Після показу на місцевих телеканалах Суспільного токшоу можна буде дивитись на ютуб-сторінці Суспільне Дніпро

Це передостанній випуск токшоу з п’яти відзнятих командою під час поїздок громадами цієї осені в межах розбудови мережі гіперлокальних кореспондентів. Попередні програми «Голос громад» вийшли про:

Нагадаємо, регіональна команда Суспільного Мовлення відзняла випуски телевізійного токшоу про виклики, досвід та успіхи громад України у п’яти містах п’яти регіонів, де тривав пошук гіперлокальних кореспондентів* — на Рівненщині, Одещині, Черкащині, Полтавщині та Дніпропетровщині. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

* Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Данією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.