Стати частиною найбільшого незалежного медіа України й розвивати свою громаду, — Ніна Волощук про гіперлокальних кореспондентів

Стати частиною найбільшого незалежного медіа України й розвивати свою громаду, — Ніна Волощук про гіперлокальних кореспондентів

13 жов. 2023

26 жовтня Суспільне Черкаси вирушає у громади області, щоб відшукати гіперлокальних кореспондентів. На зустрічі та безплатне навчання мультимедійної журналістики команда запрошує жителів Умані, Звенигородки, Шполи, Канева, Золотоноші та Корсуня-ШевченківськогоРеєструйтеся за посиланням. Найкращі учасники/-ці навчання отримають техніку та працевлаштування у команді найбільшого незалежного медіа країни — Суспільного Мовлення. 

Про те, чому Суспільне шукає журналістів у громадах, та з якими темами працює команда — ми запитали у шеф-редакторки Суспільне Черкаси та центрального хабу Суспільного Ніни Волощук.

Читайте також: Зустрічі з командою Суспільного у громадах України: зберігайте дати

Чому для Суспільне Черкаси важливо мати журналістів у громадах області?

— Ми живемо в країні, де вже дев’ять років триває війна, тому гіперлокальна мережа покликана насамперед допомогти максимально оперативно повідомляти про ту чи іншу подію. Наприклад, коли у багатоповерхівку в Умані влучила російська ракета, знімальна група добиралася туди три години. Коли матимемо там власного кореспондента — швидше зможемо інформувати про все, що відбувається. Крім цього, гіперлокальна мережа має глибше показати життя громад. Тут йдеться не лише про проблеми, а й про шляхи їх вирішення, пошук цікавих людей зі своїми особливими й неймовірними життєвими історіями. Ми впевнені, що це також допоможе громаді розвиватися.

Які теми зараз найчастіше у полі зору журналістів Суспільного?

— Зараз основна наша спеціалізація — новини, тож у полі зору журналістів — події, якими живе Черкащина. Крім цього, ми знімаємо багато матеріалів про освіту, соціальний захист, про життя переселенців, висвітлюємо проблеми громад, історії військових, родин, які досі чекають рідних із полону. Не відмовляємося й від так званих «бантиків» — історій про тварин чи, приміром, чиєсь хобі. Хочемо, щоб кожен наш глядач, слухач чи підписник соцмереж міг знайти цікавий для себе контент.

Суспільне Черкаси готує один зі слотів ефіру всеукраїнського проєкту «Суспільне. Спротив» у вихідні. Про що розповідаєте там?

— Так, крім новин ми працюємо над чотиригодинним ефіром «Суспільне. Спротив», який виходить на вихідних. Тут — і матеріали наших колег з інших філій, і наші власні інтерв’ю, коментарі, репортажі. Щоб наші глядачі в суботу та неділю могли відпочити від інформаційного потоку, влітку ми вирішили спробувати рубрику про сад-город, і ця ідея спрацювала! Тепер у нас є «Садиба на Суспільному з Ольгою Мацканіч», де ми розповідаємо, як доглядати за квітами, як вирощувати виноград чи приготувати яблучний оцет. Це прості й зрозумілі поради, які можна легко застосувати без особливого досвіду. Крім тематичного наповнення, ми експериментуємо з форматами, «перепаковуємо» контент для різних платформ, вивчаємо смаки наших підписників, щоб розуміти, які теми і в якому оформленні їм більше  подобаються. До речі, всі випуски «Садиби на Суспільному»  можна побачити й на ютуб-сторінці Суспільне Черкаси. Багато тем ми знаходимо саме у громадах: і успішні кейси, і проблемні питання.

Хто від Суспільного поїде на зустрічі у громади Черкащини?

— Для зустрічей сформуємо дві команди, які по черзі протягом чотирьох днів відвідають шість громад. Це представники й керівного складу, і діджиталу, і редакторка Тетяна Рева, яка у майбутньому куруватиме роботу гіперлокальних кореспондентів. Ми розуміємо, що від жителів громад буде багато запитань. Ми налаштовані слухати і чути, і, звісно, шукатимемо однодумців, які хочуть розвиватися у журналістиці.

Про що говоритимете з людьми?

— Про те, чим живуть у громаді, чим цікавляться, про що мріють. Про можливість працевлаштування в незалежному медіа. Про те, як, об’єднавшись, можна розв’язати низку проблем. Бо так, як знають свою громаду місцеві, не знає її ніхто, а підсвічувати життя у маленьких містечках важливо, щоб будувати ком’юніті однодумців або знайти інструменти для розвитку.

Які якості важливі для гіперлокальних кореспондентів Суспільного?

— Бажання вчитися, працювати, допомагати громаді й бути частиною команди найбільшого незалежного медіа України. Це можуть бути люди без профільної освіти, але повнолітні. Ми безплатно навчимо їх мультимедійної журналістики, забезпечимо потрібною технікою, головне — любити те, що ти робиш. І робити це якісно.

Читайте також: Навчимо мультимедійної журналістики й забезпечимо обладнанням, — шеф-редактор Суспільне Рівне про кореспондентів у громадах

Нагадаємо, гіперлокальна мережа Суспільного працює з 2022 року у Чернігівській, Харківській та Сумській областях. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область — на цифрових платформах: 

Телетрансляцію Суспільне Черкаси та радіоефір Українського Радіо Черкас онлайн шукайте на сайті філії.

* Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.