«Не допоможе, якщо немає цінностей», — психолог Ігор Лєсов у інтерв’ю Суспільне Черкаси

«Не допоможе, якщо немає цінностей», — психолог Ігор Лєсов у інтерв’ю Суспільне Черкаси

12 жов. 2023

Психолог Ігор Лєсов з власного досвіду знає, як це «бути на межі». Каже, аби позбутися наркозалежності, треба не зраджувати собі й мати непохитну систему цінностей. Що відчуває людина під дією психоактивних речовин, як наркотики впливають на організм та чи бувають колишні наркозалежні, — дізнавалася Вікторія Пожар. Такі інтерв’ю місцеві журналісти Суспільного готують для всеукраїнського інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив».

Читайте також: «Таким мене зробила війна»: фільм Суспільного про повернення до життя після жахіть війни

Ігор Лєсов розповів, що залежним здається, ніби вони рятуються від негативу за допомогою наркотиків і алкоголю, але: «потім ці речовини виставляють тобі рахунок у вигляді хронічних болячок, повністю розбитого життя, розбитих сімей, дітей без батьків. Рахунок за ейфорію дуже страшний. Хочу зазначити, що з наркотиками це швидше, а якщо говорити про алкоголь, то інколи люди 15-20 років гуляють. Кожен вечір трошки випити для них це нормально. Проходять роки цього “нормально” і людина розуміє, що починаються проблеми з дружиною, хоче зупинитися, а не може. Тоді з’являється хвиля жаху, що є щось, що керує моїм життям, і це не я».

Передусім руйнується лімбічна система мозку, яка відповідає за гормони радості, емоції, сон, і залежні не можуть вже зупинитися. Важливо не втрачати надії, а родичам ставити чіткі межі, аби допомогти вилікуватись.

«Головне не грати в співзалежність, — каже Ігор Лєсов. — Наркозалежній людині треба ставити жорсткі рамки. Тобто: “В тебе є два шляхи: перший — ти лікуєшся, другий — я про тебе забуваю”. Все. А наші жалісливі мами кажуть: “Ну як же ж так? Це ж моя дитина”. А якщо дитині треба операцію робити, ви ж не скажете хірургу: “Та ні, ну що ви, вона ж плакать буде, давайте не будемо операцію робити”? ⟮…⟯ Треба людині дати можливість дійти до свого “дна”, і вона звідти або відштовхнеться, або ні». 

Щодо впливу війни, психолог зазначає, що не всі ми однакові, не у всіх однакові можливості адаптації і реалізації, тому варто бути максимально корисним на своєму місці й об’єднуватись.

«Якщо ми всією країною візьмемось, а зараз це і відбувається, — зазначає Ігор Лєсов, мені наскільки радісно, що немає зараз поділу на “східняків”, “західняків”, що ми вже одна країна. Отак і будемо брати себе в кулак і йти до перемоги». 

Про центри реабілітації, програму «12 кроків», психотерапію і роботу з військовими — дивіться у відео.

Читайте також: Зустрічі з командою Суспільне Черкаси у громадах області: 26 — 29 жовтня

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область — на цифрових платформах: 

Телетрансляцію Суспільне Черкаси та радіоефір Українського Радіо Черкас онлайн шукайте на сайті філії.