Минуле та майбутнє української вишиванки — інтерв’ю Суспільне Черкаси

Минуле та майбутнє української вишиванки — інтерв’ю Суспільне Черкаси

17 тра. 2023

«Горлиці», «засіяне поле», збирання в «пухлики», символи життя та «червоні раки» — про минуле та майбутнє української вишиванки журналістка Суспільне Черкаси Марія Гаврилян говорила з дослідницею, завідувачкою відділу етнології Черкаського краєзнавчого музею Вікторією Наумчук. Запис інтерв’ю можна дивитись на сайті філії, або у всеукраїнському телепроєкті «Суспільне. Спротив» на місцевих каналах Суспільного.

Читайте також: «Остання війна» — прем’єра на Суспільному

«Одяг мав глибинну функцію. Не просто захищав від змін погоди. Ці речі виконували символіко-оберегову місію, були наділені знаками, оберегами, певними деталями крою. Все було традиційно для певного регіону і краю», —  розповідає Вікторія Наумчук.

Коли з’явилось поняття «вишиванка» і чому сорочку не носили окремо?

«Жіноча сорочка це натільний одяг, який жінка не носила окремо, бо це вважалося непристойно. Довга жіноча сорочка ніколи не підв’язувалась краєчкою чи поясом, і в такому форматі жінка ніколи не виходила. Зверху на сорочку одягався плечовий одяг і стегновий одяг. У чоловіків сорочка теж носилася на тіло, а зверху одягався верхній одяг. Сорочка вправлялася в штани обов’язково, лише на початку ХХ століття чоловіки цей одяг носили “на винос” і підв’язували поясами», — зазначає дослідниця.

Щодо кольорової гами української вишитої сорочки Вікторія Наумчук зазначає: «Вважалося, що чорний колір багатства, землі і сили».

Скільки сорочок у фондовій колекції, яка найдавніша, що означають символи українських вишиванок, у що раніше одягали дітей, як дівчата готували придане та яку сорочку одягали на весілля —  дивіться у відео.

Читайте також: Наслідки геноциду кримськотатарського народу та відновлення справедливості — у спецефірі від Суспільне Крим

Дивіться «Суспільне. Спротив» щодня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 на телеканалі Суспільне Новини або на місцевих телеканалах Суспільного. Онлайн «Суспільне. Спротив» шукайте на сайтах місцевих каналів та ютуб-каналах Суспільне Рівне, Суспільне Ужгород та Суспільне Львів.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура, Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область — читайте на цифрових платформах: 

Телетрансляцію Суспільне Черкаси та радіоефір Українського Радіо Черкас онлайн шукайте на сайті філії.