Чим живуть музеї Шевченка в Черкасах й Каневі під час війни — інтерв’ю для Суспільне Черкаси

Чим живуть музеї Шевченка в Черкасах й Каневі під час війни — інтерв’ю для Суспільне Черкаси

9 бер. 2023

Пророк, чиї слова і сьогодні надзвичайно актуальні для нас у боротьбі за свободу. Тарас Шевченко з Черкащиною пов’язаний родинними зв’язками, саме тут його поховано і саме сюди їдуть українці, щоб віддати шану Великому Кобзарю і дізнатись більше про його життя. Суспільне Черкаси підготувало інтерв’ю з двох музеїв Черкащини, в яких розповідають про Шевченка.

Читайте також: Номінований на «Оскар»® «Будинок зі скалок» — на Суспільне Культура

Перший «Кобзар» Шевченка, 1840-го року видання, найбільша в Україні колекція портретів Шевченка, художня галерея присвячена поету, меблі з маєтку Енгельгардтів, чому Черкаський музей «Кобзаря» розташований у будинку підприємців Цибульських та що експонуватимуть музейники у новій виставці — Суспільне Черкаси розповіла директорка закладу, праправнучка Шевченка, Ольга Шарапа

 

Людям близький Шевченко, каже пані Ольга, і це підтверджує нова експозиція музею — ужиткові речі з портретами та цитатами Шевченка. Є серед експонатів й речі з сучасної російсько-української війни: «фронтові  Кобзарики», які спеціально випустили маленьким форматом, щоб передати воїнам, та портрет Шевченка на гільзі.

«Після Шевченка ще не народився такий поет-пророк, слова якого доходили б просто й легко, були настільки глибокі й мудрі, — каже директорка музею Ольга Шарапа.Ну от коли сказано було “Борітеся — поборете”, як для сьогодні, правда? Або “І повіє вогонь новий з Холодного Яру”...  І багато-багато його слів настільки лягають на душу і допомагають, що Шевченкові вірять і люблять».

Канівський музей Тараса Шевченка переживає вже другу війну в своїй історії. У 40-х роках минулого сторіччя врятувати експонати, та й саму будівлю, від ворожої навали не вдалося, розповідає екскурсоводка Юлія Ярмоленко, тому минулого року музейники оперативно законсервували найцінніше у сховках. З лютого 2022 року музейний комплекс три місяці був зачинений. Цьогоріч до роковин Кобзаря (поет помер 10 березня 162 роки тому) готуються зустрічати відвідувачів. Для них відкрили одну виставкову залу найбезпечнішу. Суспільне Черкаси покаже Шевченкову світлицю місце, де відтворено побут і атмосферу, подібну до часів дитинства поета та розповість про музей Тараса Григоровича у Каневі.

Обидва інтерв’ю можна буде дивитись на сайті Суспільне Черкаси або у проєкті «Суспільне. Спротив».

Читайте також: Українське Радіо Черкаси тепер і на Soundcloud

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область: 

Телетрансляцію Суспільне Черкаси можна дивитись онлайн на сайті філії.