Операції на серці під час ракетних атак — інтерв’ю кардіохірурга для Суспільне Черкаси

Операції на серці під час ракетних атак — інтерв’ю кардіохірурга для Суспільне Черкаси

20 гру. 2022

 

Журналістка Суспільне Черкаси Марія Гаврилян зустрілась із завідувачем операційного відділення Черкаського обласного кардіологічного центру Олегом Журбою. Він розповів, як працюють кардіохірурги під час ракетних атак росії, в умовах відсутності електрики та води, і що треба зробити, аби зменшити статистику серцево-судинних захворювань в Україні. Адже наразі кожна четверта людина працездатного віку має такі хвороби. Інтерв’ю можна дивитись на сайті філії або у всеукраїнському телепроєкті «Суспільне. Спротив».

Читайте також: Відкрив «Двері» для маріупольців: історія українського румуна — на Суспільному

Чи доводиться зараз скасовувати операції? 

«Завжди є ризики, що може щось статися. А працювати на аварійному живленні, не знаючи, чи буде все добре, і ризикувати пацієнтом… У деяких випадках доводиться відкладати операції. Для лікарні ще критично і те, що відсутнє водопостачання, мають витримуватись гігієнічні норми, — зазначає завідувач операційного відділення Черкаського обласного кардіологічного центру Олег Журба. Але маємо надію на те, що все швидко відновиться». 

Що вдалось зробити цього року і чи всі пацієнти, які  потребують операції на серці, можуть її отримати?

«Лист очікування, коли ми його набираємо, збільшується, потім, коли ми робимо скріни і обдзвонюємо пацієнтів зменшується. І я чітко знаю, що трансплантацію серця можна було зробити більшій кількості людей, і вона не є технічно дуже складною, — каже Олег Журба. Але організація цього всього, ведення після операції важче ніж сама операція. Коли я бачу, що пацієнти в листі очікування помирають, я розумію, що ми обмеженні через організацію процесу… Лікарні, в які привозять інсульти, привозять ДТП, можуть стати місцем забору органів, врятувати більше життів».

Наскільки в умовах війни змінилась логістика ввезення обладнання, як війна впливає на пацієнтів, що і як треба змінити у системі охорони здоров’я, щоб зменшити статистику серцево-судинних хвороб — дивіться у відео.

Читайте також: Евакуював людей із Сєвєродонецька — історія українського грузина у проєкті «Двері» на Суспільному

Всеукраїнський проєкт «Суспільне. Спротив» виходить в ефір у будні з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалі Суспільне Новини та усіх місцевих телеканалах Суспільного. 

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00 на Суспільне Новини та усіх місцевих телеканалах Суспільного.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал—платформах.

Читайте і дивіться оперативні та перевірені новини про Черкаси та область: 

Телетрансляцію Суспільне Черкаси можна дивитись онлайн на сайті філії.