Історії Суспільне Черкаси про Героїв відібрали для Платформи пам’яті Меморіал

Історії Суспільне Черкаси про Героїв відібрали для Платформи пам’яті Меморіал

20 гру. 2022

Історії від Суспільне Черкаси увійшли у 30 кращих текстів пам’яті від регіональних журналістів для Платформи пам’яті Меморіал. Журналістки Суспільного Тетяна Рева і Оксана Швед розповіли про молодих захисників Павла Наконечного та Андрія Вдовенка

Читайте також: Відкрив «Двері» для маріупольців: історія українського румуна — на Суспільному

«Такі проєкти — це насамперед можливість донести історію регіонального рівня для більшої аудиторії, зробити наших Героїв відомими на всю країну, — розповідає Оксана Швед. — Історію пишуть не лише в книгах. Колись матеріали в ЗМІ, на таких сайтах як Платформа пам’яті Меморіал, теж будуть джерелом інформації про події, які нині відбуваються. Писати про цю війну важливо, як і пам’ятати кожного, хто в ній загинув. Тим, що пам’ятаємо і шануємо, ми і відрізняємося від росіян». 

Родини обох воїнів пов’язані історією Холодного Яру. Прадід Андрія боровся за самостійну Україну серед добровольців Холодного Яру у 1917-1922 роках, а Павло був координатором сучасної організації «Поклик Яру», яка проводила вишколи для молоді. І Павло, і Андрій добре розуміли, чому треба відстояти незалежність, свідомо записалися до лав захисників і віддали Україні найдорожче — своє життя.

«Холодний Яр відомий ще з козацьких часів як серце людей, спраглих до волі. Про це знають всі, хто цікавиться історією. Тому не дивно, що імена наших із Оксаною героїв пов’язані саме з Холодним Яром, — каже Тетяна Рева. — Про героя мого матеріалу Павла Наконечного розповідає його батько — Юрій Васильович. Говорить, як сильно підтримував сина Павла в його громадській діяльності».

Павло Наконечний

Обом захисникам було трохи більше як двадцять років, Павла команда Суспільне Черкаси знала через його громадську діяльність, а історію Андрія побачили у соцмережах. Поспілкувались з батьком і зрозуміли, що йому важливо розповідати про сина.

Андрій Вдовенко

«Неможливо навіть уявити, що пройшли і щодня проходять ці люди. Про мам, чиї діти загинули на «Азовсталі», часто кажуть «мами зі сталі». І, думаю, так можна сказати про всіх батьків, чиї діти не повернулися з війни, — ділиться Оксана Швед. — Попри все, вони знаходять у собі сили жити далі. Дехто з них після втрати дітей теж іде на фронт, хтось робить тату з їхніми портретами і словами їхніх останніх смс, хтось — допомагає таким же воїнам, як вони. Те, що вони погоджуються розповісти історії своїх дітей, ще раз пережити це все — означає, що вони бережуть пам’ять про них. А ми, журналісти, маємо донести це так, щоб люди теж запам’ятали». 

Століттями ми виборюємо свою незалежність, і на захист держави стають хлопці й дівчата які мають мрії, кохання, захоплення. Вони живуть таким самим життям, як більшість із нас.

«За нас воюють не якісь міфічні «кіборги», а молоді люди — за яких теж переживали батьки, у яких теж були улюблені страви, фільми, прагнення. Нічого цього вже не буде. Ще один Новий рік тисячі родин зустрінуть без дітей, батьків, братів, сестер. І зберегти пам’ять про них це найменше, чим ми можемо віддячити їм», — упевнена Оксана Швед

За словами Оксани, щоб побачити ціну мирного неба, нам достатньо частіше озиратися навкруги і спитати себе, що ще треба зробити для перемоги.

«Волонтери, які печуть пиріжки для фронту, — теж важливі. Як і волонтери, які збирають мільйони на техніку. Як і ті, хто допомагають переселенцям чи перераховують кошти на ЗСУ. Якщо кожен робитиме для перемоги те, що вміє і може, — вона точно ставатиме ближчою», — додає вона.

«Моя робота нині — писати, розповідати про героїв, волонтерів, медиків, вчителів — всіх, хто попри такі складні обставини працює для перемоги. І, можливо, для когось сюжети стануть підтримкою», — зазначає Тетяна Рева.

Читайте також: «Між крапельками»: Суспільне презентує серіал про те, як культура України вижила в радянщині

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал—платформах.

Читайте і дивіться оперативні та перевірені новини про Черкаси та область: 

Телетрансляцію Суспільне Черкаси можна дивитись онлайн на сайті філії.

Фото: фейсбук Павла Наконечного (Добротворського) та Олександра Вдовенка