Порятунок життя в Маріуполі та полон — інтерв’ю військової медикині для Суспільне Черкаси

Порятунок життя в Маріуполі та полон — інтерв’ю військової медикині для Суспільне Черкаси

29 лис. 2022

Вона рятувала життя українським військовим на Маріупольському металургійному комбінаті майже від початку повномасштабної війни. А у квітні разом із ними потрапила до російського полону. Була звільнена лише через пів року. За мужність отримала орден від президента. Як останні 9 місяців життя змінили 28-річну Марину Голінько дізнавалась журналістка Суспільне Черкаси Марія Гаврилян. Дивитись розмову можна на сайті філії або у всеукраїнському телепроєкті «Суспільне. Спротив».

Читайте також: Сильні та незламні: листопадові інтерв’ю для всеукраїнського проєкту «Суспільне. Спротив»

Скільки життів було врятовано у бункерах Маріуполя, згадує Марина Голінько. Каже, хірурги робили неможливе, але післяопераційне лікування було більш проблемним через відсутність знеболювального і антибіотиків. Та поранені виживали і це диво. 

«Було бажання жити, — згадує Марина. —  Але… в Маріуполі я готувалася до смерті, написала мамі, щоб не шукали тіло моє. Я бачила, що там відбувається.  І смерть була поряд, і вона була дуже реальною…  Напевне, тримала робота, той момент, що ти просто мусиш. Ти медик. І ти маєш рятувати, а не сидіти, скиглити, нити». 

Медики залишились із пораненими — 100 жінок і майже триста поранених. А потім прийшли росіяни і забрали їх. Сартана, Оленівка, Таганрог, Валуйки, Курська область, знову Таганрог — шлях Марининого полону. Чи вірили там, що знову побачать рідну домівку?

«Ми знали це: що прийде час, коли ми будемо в Україні. Ми чекали і дочекалися. Полон це дуже тяжко. Мені важче згадувати події в полоні, ніж Маріуполь, вибухи і близькість смерті», — розповідає вона.

І зараз думки звільненої не полишають тих, хто у полоні. Їх треба звільняти.

«В полоні залишається ще багато наших військових медиків: це і фельдшери, і санінструктори, і водії санітарних машин, і військові хірурги. За них досі болить душа. І не можна жити так, як раніше, хоч крапельку, бо ми їх чекаємо дуже», — каже Марина Голінько.

Як ці події змінили Марину, і про що вона мріє після перемоги дивіться у відео.

Читайте також: Документальний проєкт Суспільного «Битва за Чернігів» — з англійськими субтитрами

Всеукраїнський проєкт «Суспільне. Спротив» виходить в ефір у будні з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалі Суспільне Новини та усіх місцевих телеканалах Суспільного*. 

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00 на Суспільне Новини та усіх місцевих телеканалах Суспільного*. 

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область тут: 

«Суспільне. Спротив» можна переглядати онлайн на ютуб-каналі Суспільне Новини та на сайтах місцевих телеканалів Суспільного Мовлення*.

* На період трансляцій спортивних подій проєкт «Суспільне. Спротив» на місцевих телеканалах виходитиме за зміненим розкладом.