Актор у тилу і розвідник на передовій — інтерв’ю Суспільне Черкаси з Олександром Гуменним

Актор у тилу і розвідник на передовій — інтерв’ю Суспільне Черкаси з Олександром Гуменним

11 лис. 2022

Актор Черкаського академічного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка Олександр Гуменний пішов до лав територіальної оборони, щойно почалася повномасштабна війна. Пізніше він служив на сході України в окремій механізованій бригаді. Два місяці тому Олександр повернувся до Черкас і вже зіграв у чотирьох виставах. Своїми думками про пережите і повернення до життя в тиловому місті, поділився з глядачами Суспільного. Відео розмови можна дивитись на сайті Суспільне Черкаси або в телеефірі міжрегіонального марафону «Суспільне. Спротив».

Читайте також: Відчинили свої «Двері»: проєкт Суспільного про представників нацспільнот, які допомагають постраждалим від війни

В армії не служив, але упевнений, що свою країну треба захищати. Саме тому Олександр Гуменний 24 лютого був на пункті збору тероборони, а 25-го вже виконував перше завдання. В кінці березня захисник перевівся у лави ЗСУ і відбув на східну лінію оборони.

«Найскладніше було усвідомити, що навколо тебе люди місцеві, які не бажають тобі добра. Ми їм максимально намагались допомагати, дітям приносили продукти, одяг. Люди брали, але у відповідь ми часто чули: “А чого ви сюди прийшли? Это наша земля”. На питання: “А хто ви такі, ви українці?” “Это тебя не касается”», — розповідає захисник.

Олександр поділився своїми відчуттями щодо трансформації страху, обстрілів, переоцінки цінностей та повернення до Черкас й до вистав.

«Психологічно складно, бо майже пів року провести в одній атмосфері, в іншому житті, бо це все-таки інше життя бути військовим, а друге життя бути цивільним, бути артистом. Складно було перемкнутися суто психологічно. Дуже часто повертаюсь думками до побратимів, ми підтримуємо зв’язок… Складно було, але сподіваюсь, впорався», — зазначає він. 

Також Олександр Гуменний підкреслює важливість збереження української культури і мови.

«Завжди говорив, що культура дуже важлива, українська мова дуже важлива. А побувавши там, я це усвідомив ще сильніше. Тому що ми не можемо відбутися як українці, якщо не знаємо своєї історії, не дотримуємось своїх традицій, якщо не знаємо і не використовуємо в житті свою мову».

Про значення мови на війні та найбільші бажання для мирного життя   — дивіться у відео.

Читайте також: Опубліковано текст Радіодиктанту національної єдності-2022

Нагадаємо, міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» можна дивитись в телеефірі на  місцевих телеканалах Суспільного, зокрема Суспільне Черкаси, щобудня вранці з 7:00 до 11:00, вдень з 12:00 до 16:00 та ввечері з 17:00 до 21:00. 

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи у ранковий, денний та вечірній час (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 місцеві телерадіокомпанії.

У Черкаській області це телеканал Суспільне Черкаси та  Українське Радіо Рось.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область шукайте на діджитал-платформі: