Чому писатиме Радіодиктант мовознавиця Тетяна Бондаренко — інтерв’ю для Суспільне Черкаси

Чому писатиме Радіодиктант мовознавиця Тетяна Бондаренко — інтерв’ю для Суспільне Черкаси

8 лис. 2022

9 листопада, у День української писемності та мови, українці писатимуть Радіодиктант національної єдності. Ініціатором і організатором цієї акції єднання є Українське Радіо. Цьогоріч авторкою тексту стала письменниця та режисерка Ірина Цілик, а читатиме диктант народна артистка Ада Роговцева

Читайте також: Радіодиктант національної єдності-2022: як взяти участь

Журналістка Суспільного Марія Гаврилян розпитала про дієві інструменти вивчення рідної мови у мовознавиці, завідувачки кафедри журналістики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Тетяни Бондаренко. Відео розмови можна дивитись на сайті Суспільне Черкаси або в телеефірі міжрегіонального марафону «Суспільне. Спротив».

Пані Тетяна зазначає, що Радіодиктант пише завжди, бо вважає внутрішньою потребою доєднатися до дії, що виконує вся нація.

«Найбільше на нього очікую, бо мені дуже подобається змістове наповнення цих диктантів, — каже Тетяна Бондаренко. Внутрішньо переймаєшся, насамперед, змістом написання. Щороку очікуєш, яка буде тема викладена в той день, коли доєднаються всі до диктанту».

Мовознавиця наголошує: «Мова це інструмент нашої перемоги, і ми маємо перемагати, насамперед, мовою».

За спостереженнями Тетяни Бондаренко, цьогорічні студенти намагаються глибше зануритись в рідну мову і частіше використовують її у спілкуванні.

«Помітна усвідомлена потреба розмовляти українською, вони цікавляться новинками, тонкощами, нюансами. Те, що йде в людини від душі, не нав’язане, має результати набагато кращі».

З досвіду навчання української: «В дорослому віці є момент комплексу, що щось не вдасться, з дітьми і студентами набагато простіше. Але з дорослими є й момент усвідомлення людина хоче цього і тому буде застосовувати».

«В мову, як і в людину,  можна закохатися по-справжньому тоді, коли ти її знаєш. Що більше ви говорите — то більшого успіху досягнете», — упевнена Тетяна Бондаренко.

Де шукати український контент, що мотивує до навчання, як звучать російські фразеологізми українською, правильні наголоси та дієві інструменти для популяризації мови   — дивіться у відео.

Нагадаємо, міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» можна дивитись в телеефірі на  місцевих телеканалах Суспільного, зокрема Суспільне Черкаси, щобудня вранці з 7:00 до 11:00, вдень з 12:00 до 16:00 та ввечері з 17:00 до 21:00

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи у ранковий, денний та вечірній час (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 місцеві телерадіокомпанії.

У Черкаській області це телеканал Суспільне Черкаси та  Українське Радіо Черкаси.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область шукайте на діджитал-платформі: