190 тисяч хворих і понад 3 тисячі смертей від ковіду: Світлана Волгіна в інтерв’ю Суспільне Черкаси

190 тисяч хворих і понад 3 тисячі смертей від ковіду: Світлана Волгіна в інтерв’ю Суспільне Черкаси

28 жов. 2022

Скільки черкащан хворіли на ковід цього року, як правильно носити маски і чи перетвориться коронавірус на звичайну сезонну інфекцію — журналістка Суспільного Марія Гаврилян зустрілась з головною лікаркою Черкаської інфекційної лікарні Світланою Волгіною і розпитала її про епідемічну ситуацію у регіоні. Відео розмови можна дивитись на сайті Суспільне Черкаси або в телеефірі міжрегіонального марафону «Суспільне. Спротив».

Читайте також: Як виживати в складних умовах — рубрика «На озброєння» у проєкті «Суспільне. Спротив»

«Загалом у Черкаській області на 42 тиждень року зареєстровано більш як 190 тисяч захворювань на ковід та більше 3-х тисяч летальних випадків. До стаціонарів попадають люди літнього віку (60+) або пацієнти, які мають хронічні форми захворювання», — розповіла Світлана Волгіна.

Також вона зазначила, що лікарні готові до роботи в умовах війни: «Коли з’явилась загроза воєнного стану, всі лікарні готувались до можливої відсутності постачання медичних препаратів, реагентів. Тому, наскільки це можливо у межах фінансової спроможності закладів і за допомоги влади міста й області, проводилось забезпечення. Наразі наша лікарня забезпечена медпрепаратами у повному обсязі, можливо за винятком, наприклад, у нашому стаціонарі препаратів не нашого профілю. Також в момент відключення електроенергії ми можемо забезпечити впродовж доби безперебійне електропостачання закладу».

Щодо життєвої здатності коронавірусу, лікарка каже, що він є живою істотою, тому: «Хоче вижити і пристосуватись до неблагоприємних факторів. Йому не треба знищити людство взагалі, бо не буде чим харчуватись, і він змінює свої властивості, стає більш лагідним».

Зараз у Черкасах оголосили про повернення маскового режиму, чи завжди треба одягати маски? 

«Маску потрібно одягати там, де є велике скупчення людей: магазин, громадський транспорт, є якась загроза, хтось стоїть поруч і дихає в спину. Зараз, у воєнний час, ми маємо пам’ятати якщо кожен із нас буде свідомо ставитись до вакцинації, до неспецифічних заходів профілактики, то не буде загрози збільшення захворюваності. Не буде відволікатись влада на інший напрямок, крім нашої перемоги. Все має бути спрямоване на перемогу», — наголошує Світлана Волгіна.

Який є ефект від щеплення проти коронавірусу, які штами зараз циркулюють, скільки пацієнтів потребують кисню при лікуванні, чому треба вакцинуватись від грипу, яка є ймовірність виникнення нових таких вірусів — дивіться у відео.

Нагадаємо, міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» можна дивитись в телеефірі на  регіональних телеканалах Суспільного, зокрема Суспільне Черкаси, щобудня вранці з 7:00 до 11:00, вдень з 12:00 до 16:00 та ввечері з 17:00 до 21:00

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи у ранковий, денний та вечірній час (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії.

У Черкаській області це телеканал Суспільне Черкаси та  Українське Радіо Черкаси.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область шукайте на діджитал-платформі: