«Ми знаємо, за що боремося», — звільнена з полону лікарка в інтерв’ю Суспільне Черкаси

«Ми знаємо, за що боремося», — звільнена з полону лікарка в інтерв’ю Суспільне Черкаси

14 жов. 2022

Військова лікарка Валентина Зубко 24 лютого прийняла рішення залишитись у Маріуполі, рятувала наших захисників, потрапила в полон, її вдалось повернути додому.  Про підтримку і віру в нашу перемогу Валентина розповіла журналістці Суспільне Черкаси Ользі Мацканіч. Відео розмови можна дивитись на сайті Суспільне Черкаси або в телеефірі міжрегіонального марафону «Суспільне. Спротив».

Читайте також: Історії захисників та захисниць України на передовій і в тилу — у міжрегіональному проєкті «Суспільне. Спротив»

П’ять місяців у полоні, сьогодні вона вдома. Усміхається і після відновлення планує повернутись у стрій військових медиків. Каже: ми маємо перемогти.

Розповідає, що було найважчим у полоні, яку інформацію озвучували вороги, що написала у листі рідним і чи отримали вони його.

«Я мало вірила, що цей лист дійде додому. Але надія була, хоч і маленька. Це була можливість повідомити батькам, що я жива. Я розуміла, наскільки це для них важливо. Коли я вже приїхала додому, мама сказала, що на мій день народження їй прислали фото мого листа, і для них це був найкращий подарунок, — згадує Валентина Зубко. — Я писала, що жива, здорова, у полоні, що я їх дуже сильно люблю і щоб трималися і підтримували одне одного. Вони робили тоді все, що могли, і я дуже вдячна їм, і всім, хто допомагав».

Що давало сили вірити у перемогу та як святкувала день народження у полоні?

«Люди, які мене оточували, зробили його приємним. Там взагалі кожен день був вічністю, але вони змогли подарувати мені позитивні емоції. У колонії ми ходили на роботи. Я повернулася з роботи, а мої дівчата склали про мене пісню і навіть придумали якісь мінімальні рухи до неї. Моїм тортом був шматочок хліба, а відірвана скоринка була зроблена, мов свічка. Вони думали, що я сміятимусь, а я розплакалася. Це було так щиро і приємно», — каже військова лікарка.

Поділилась Валентина і своїми планами та зізналась, чим зараз зайняті її думки.

«Ми там одне одного підтримували. Знали, за що стоїмо. Там ще багато наших жінок і чоловіків. І я вірю, що вони вистоять. Ми дуже сильна нація, якою треба захоплюватися. Ми знаємо, за що боремося. На нашій стороні правда», — впевнена вона.

Більше — у відео.

Нагадаємо, міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» можна дивитись в телеефірі на  регіональних телеканалах Суспільного, зокрема Суспільне Черкаси, щобудня вранці з 7:00 до 11:00, вдень з 12:00 до 16:00 та ввечері з 17:00 до 21:00

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи у ранковий, денний та вечірній час (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії.

У Черкаській області це телеканал Суспільне Черкаси та  Українське Радіо Черкаси.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область шукайте на діджитал-платформі: