Як лікують пацієнтів у хоспісі — інтерв’ю Суспільне Черкаси

Як лікують пацієнтів у хоспісі — інтерв’ю Суспільне Черкаси

11 жов. 2022

Як лікують пацієнтів хоспісу в Черкасах та за яким принципом працюють паліативні центри — журналістка Суспільне Черкаси Вікторія Хамаза спілкувалась із завідувачем Черкаського центру паліативної допомоги Максимом Босенком та керівницею БФ «Подаруй дитині світ» Світланою Федоровою. Відео розмови можна дивитись на сайті Суспільне Черкаси або в телеефірі міжрегіонального марафону «Суспільне. Спротив».

Коли має починатись паліативна допомога, хто працює з хворими, чи надають допомогу родині, як лікують дітей?

«В паліативній допомозі немає поняття “середня тривалість життя”. Головне — як зможе прожити людина час зі своєю хворобою, коли вона має страждання (фізичний біль — ред. ), якщо її звільнити від них. Як вона проживе, як людина, комфортно», — каже завідувач Черкаського центру паліативної допомоги Максим Босенко.

«У нас була дівчинка, яка тривалий час перебувала в центрі паліативної допомоги, — розповідає Світлана Федорова, керівниця БФ “Подаруй дитині світ”. — Зняли больовий синдром, вона достатньо стабільно себе почувала. Ми і на яхті катались, і в церкву ходили. У переддень того, як її не стало, ми були в ляльковому театрі. Тому сказати, скільки людині відведено, мабуть, ніхто не може».

Читайте також: Документальні історії про здоров’я «Дихайте глибше!» — на Суспільне Черкаси

Які умови треба створити для маленьких пацієнтів, чи забезпечує держава весь комплекс лікування?

«Держава не може нас профінансувати на сто відсотків, і ніколи не могла. За кордоном теж так побудована робота. Від 40% до 50% коштів, на які існують паліативні відділення, паліативні центри, це кошти благодійників, благодійних фондів тощо, — зазначає завідувач Черкаського центру паліативної допомоги Максим Босенко.

Чим допомагають благодійні фонди хоспісам, як підтримують евакуйованих хворих, які є головні проблеми надання паліативної допомоги? Дивіться у відео.

Нагадаємо, міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» можна дивитись в телеефірі на  регіональних телеканалах Суспільного, зокрема Суспільне Черкаси, щобудня вранці з 7:00 до 11:00, вдень з 12:00 до 16:00 та ввечері з 17:00 до 21:00

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи у ранковий, денний та вечірній час (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії.

У Черкаській області це телеканал Суспільне Черкаси та  Українське Радіо Черкаси.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область шукайте на діджитал-платформі: