Про перетворення викинутих ПЕТ-пляшок — інтерв’ю на Суспільне Черкаси

Про перетворення викинутих ПЕТ-пляшок — інтерв’ю на Суспільне Черкаси

27 вер. 2022

Що відбувається з пластиковими пляшками після потрапляння у сміттєві контейнери, розповів виконувач обов’язків директора ТОВ «Черкасивторресурси» Костянтин Фролов. Спілкувалась із ним журналістка Суспільне Черкаси Марія Гаврилян. Такі інтерв’ю команда Суспільного готує для міжрегіонального проєкту «Суспільне. Спротив». Переглянути запис розмови можна на сайті Черкаської філії Суспільного.

 

Як на підприємстві працюють з різними видами сировини і навіщо сортувати сміття? 

«Ми аналізуємо вміст контейнерів і бачимо, що люди ставляться до сортування більш свідомо, ніж чотири роки тому. Коли тільки починали міський збір, у контейнерах зустрічались такі цікаві речі, які до пластику ніякого стосунку не мали, — зазначає виконувач обов’язків директора ТОВ «Черкасивторресурси» Костянтин Фролов. — У контейнери треба кидати ПЕТ-пляшки. Перед викиданням бажано звільнити їх від залишків рідини, стиснути і закрити кришечку. Також сюди можна поміщати різноманітну поліетиленову плівку (кульки, пакети), можна і  флакони від побутової хімії (шампуні, мийні засоби), каністри з-під мастила. Пакування для тортів можна кидати у незначних кількостях. Пляшки з-під олії потребують особливого режиму мийки».

   | Читайте також: Дитяче Євробачення-2022: названі 16 країн-учасниць

«Перероблений поліетилентерефталат (з нього роблять ПЕТ-пляшки — ред.) це сировина для виробництва волокон, ниток, пакувальних матеріалів. Сфера його використання дуже широка: автомобільна промисловість, легка промисловість. Ця пляшка може перетворитися в деталь автомобіля, тканину чи ущільнювач. Ще більше предметів домашнього вжитку виготовлені з переробленого поліетилену починаючи з пакетів для сміття і закінчуючи лопатами для снігу, вішаками, плівками для теплиць, фурнітури, кріплення під малі деталі тощо», — додає Костянтин Фролов.

Які є етапи перероблення пластику та чому пляшки розділяють за кольором?

«Прозорий ПЕТ використовують для найкращих виробів, темні кольори йдуть на технічні потреби. Пляшку можна повторно переробити тричі. Після кожного перероблення вона темніє, з часом стає чорною»,  — каже Костянтин Фролов.

Чому треба прибрати ПВХ-етикетки з пляшок при сортуванні, що таке ПЕТ-пластівці, де шукають ринок збуту та беруть сировину — дивіться у відео.

Нагадаємо, інформаційний міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» виходить щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалах регіональної мережі Суспільного Мовлення. Це новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни.

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи у ранковий, денний та вечірній час (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

У Черкаській області це телеканал Суспільне Черкаси та Українське Радіо Рось.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область шукайте на діджитал-платформі: