Олена Баніна: нам є над чим працювати і є що вдосконалювати

Олена Баніна: нам є над чим працювати і є що вдосконалювати

19 лют. 2019

19 лютого 2018 року виповнився рік, як після проведення відкритого конкурсу Олену Баніну було призначено на посаду продюсерки Черкаської філії Суспільного. Про те, чим жила філія  упродовж року, про реформування регіонального мовлення, присвоєння лого «UA: ЧЕРКАСИ», навчання працівників, та інші особливості роботи ми поспілкувались з пані Оленою.

- З  чого для Вас особисто стартувала реформа у регіональній філії?

- Напевно, з оптимізації. Так само, як і в цілому в системі Суспільного мовлення. На початку 2018 року у нас відбувалась уніфікація структури і одночасно змінювалось програмне наповнення. Протягом перших трьох місяців ми сформували умовну «перехідну» програму передач, а вже з 16 квітня Черкаська дирекція, як і всі інші філії, перейшла на уніфіковану сітку мовлення: новини, ранкове ток-шоу, суботня вечірня програма і суспільно-політична програма «Тема дня».

- Як змінилася якість контенту?

Миттєвих змін не буває, але якщо порівняти наші програми початку і кінця року, то різниця помітна.  Це стосується і дотримання журналістських стандартів, і організації виробництва, і якихось технічних новацій. Скажімо, ще рік тому ми б не повірили, що ми зможемо щодня виходити у прямому ефірі з 7 випусками новин чи робити спільні ранкові програми на кілька регіонів. До речі, до 2018 року програма «Доброго ранку,  Черкащино!» взагалі транслювалась у записі. Я вже не кажу про виробництво контенту для digital-платформ.

- Протягом року з’явились  нові проекти?

- Так. У березні вийшов перший випуск ток-шоу «Звіти. Наживо». До участі в ньому ми протягом року запрошували представників місцевої влади різних рівнів.  Всього вийшло 8 програм. У лютому 2019-го будемо розпочинати новий сезон цього проекту.  У листопаді в ефірі Черкаської філії з’явився «Виборчий округ» - програма про роботу депутатів Верховної Ради. За три з половиною місяці ми записали 12 програм.

- Парламентарі проявляють інтерес до цього проекту?

- Однозначно відповісти не можу. Ми б хотіли, аби ця програма виходила в ефір систематично, а не 1 чи 2 рази на місяць. Але з 7 депутатів-мажоритарників участь у ній взяли лише Владислав Голуб, Олег Петренко і Антон Яценко, зі списочників – лише Василь Німченко. Інші не відреагували на наші запрошення. Хтось – через зайнятість, хтось – через небажання спілкуватись з  журналістами. Більше половини програм вдалось зробити лише завдяки експертам – представникам громадських організацій і журналістам, які погодились нам допомогти проаналізувати діяльність парламентарів, закріплених за Черкаською областю.

- З листопада 2018 року в ефірах UA: ПЕРШИЙ та усіх регіональних філій  почала виходити програма «Спільно». До її виробництва залучені творчі групи з 4 областей, в  тому числі Черкаської.

- Дійсно, в проекті задіяні кореспонентка новин Ольга Гуржій і оператор Максим Шевченко. Разом з колегами з Одеси, Харкова і Тернополя вони розповідають про українців, які власним прикладом доводять, що кожен може бути творцем змін і досягнути поставленої мети. Минулого року було відзнято 10 випусків, всього ж заплановано зробити 40.

- Над якими програмами ще працювали разом з колегами з інших областей?

- Є спецпроекти, які готують центральні телевізійні чи радіоканали Суспільного й до яких долучаємось ми. Наприклад, минулого року готували включення для спецефірів на UA: ПЕРШИЙ до Дня Соборності, Дня Гідності і Свободи або з нагоди надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві. Постійно ділимось сюжетами з програмою «Пізній ранок шоу» на UA: КУЛЬТУРА, беремо участь у радіомостах «Вся країна» на UA: Українське радіо. В той же час, є ідеї, що ініціюються і реалізовуються на рівнях регіональних філій. Для нас 2018 рік став надзвичайно плідним з точки зору проведення телемостів, регіональних включень чи спільних ефірів.

- Про які програми йдеться?

- Ми провели 11 телемостів у рамках програми «Доброго ранку, Черкащино!» минулого року й вже два – нинішнього. Зі Львовом, Тернополем, Миколаєвом, Сумами, Одесою та іншими містами. У 2018 році спробували реалізувати ще одну ідею – спільні ефіри, що виходили одразу на дві області. Ведучі з однієї філії приїздили  в гості до іншої, разом готували сценарій і проводили двогодинний ефір. Наші ранківці побували у Львові, Кропивницькому й Дніпрі, а у Черкасах ми приймали колег з Кропивницького. Вважаю цей експеримент вдалим і сподіваюсь, що він матиме продовження й цього року. Крім того, співпрацювали з представниками інших областей у програмах «Тема дня» на радіо і телебаченні – обмінювались експертними думками з актуальних питань, репортажами й сюжетами.

- На UA: Українське радіо «Рось» теж з’явились нові програми?

- Ми запустили ранкове шоу «Перший зранку». Про культурні події Черкас та області розповідали в легкій формі  у програмах «Арт в такт» та «В ритмі міста». У них можна почути репортажі, ексклюзивні інтерв’ю та анонси культурних подій. Щоденно по буднях обговорюємо актуальні теми та цікаві події у прямому ефірі у програмі «Між нами». У травні почали випускати «Тему дня» у радійному варіанті, до цього адаптовували цю програму з телебачення. До речі, ці різні платформи -  радіо, ТБ, діджітал – стають все більше взаємопов’язаними. Наприклад, з минулого року за роботою радійників під час  ефірів наживо можна спостерігати у Фейсбук. Цього року мріємо зробити візуальну студію, аби програму «Радіодень» можна було не лише слухати на Українському радіо «Рось», а й одночасно дивитись на телеканалі «UA: ЧЕРКАСИ».

- Як працюєте з цифровими платформами?

- Найочікуванішою подією 2018 року, яка відбулась вже у 2019-му, було відкриття нового сайту філії. Зараз працюємо над удосконаленням його наповнення. Просуваємо наш контент у соцмережах. За останній місяць на сторінку UA: ЧЕРКАСИ у Фейсбук підписалось близько 500 осіб. Звісно, цікавимось, які теми й матеріали стають найбільш резонансними.  Наприклад, сюжет про те, як рятують від задухи рибу на Черкащині переглянуло 30 тисяч глядачів у соцмережах. Це своєрідний зворотний зв’язок з аудиторією, вивчення її уподобань і інтересів, можливість залучати до обговорення. Стрімимо у Фейсбук під час надзвичайних подій в області, судових засідань. Наприклад, у Смілі під час вирішення питання відновлення газопостачання ми першими інформували черкащан про те, що відбувається. Так само - під час привезення Томосу та освячення води Блаженнійшим владикою Епіфанієм.

- Черкаська філія минулого року була інформаційним партнером кількох заходів. Яких саме?

- Так, це були культурно-мистецькі та спортивні заходи: фестиваль короткометражного кіно «КіноШот», фінальний етап Трофея Автомобільної федерації України з ралі на серійних авто «Aeroring Rally», відкритий чемпіонат з паверліфтингу, зустріч з фронтменом гурту «Антитіла»,  благодійний концерт, під час якого збирали кошти на допомогу дітям загиблих учасників ООС. Цікава історія співпраці вийшла при підготовці до висвітлення змагань «Крутий спуск – 2018». Ми підписали з організаторами угоду про інфопартнерство, а під час підготовки до заходу самі так надихнулись ідеєю, що змайстрували саморобний засіб і командою Черкаської філії Суспільного взяли участь у перегонах.

- 25 жовтня Черкаська філія отримала лого UA: ЧЕРКАСИ.  Що це для Вас значить?

- Надання філії лого UA: ЧЕРКАСИ – це, в першу чергу, оцінка нашої роботи. Ми аналізуємо наш контент всередині філії, програми моніторяться й оцінюються  експертами як з системи НСТУ, так і незалежними. Наприклад, за результатами моніторингового дослідження, яке провели представники громадської організації «Детектор медіа», у вересні новини Черкаської філії отримали високий показник з дотримання стандартів журналістики серед філій північного регіону. Він складає 4, 95 балів із шести можливих. У листопаді, вже за результатами аналізу, який проводився центральною дирекцією НСТУ, черкаські новини набрали найбільшу кількість балів серед усіх філій. Високі бали у програми «Тема дня». Це означає, що ми дотримуємось журналістських стандартів, але не означає, що варто розслаблятись. Нам ще багато над чим треба працювати і багато що вдосконалювати.

- У кого переймаєте досвід, де шукаєте можливості для навчання?

- Якщо в цілому говорити про 2018 рік, то для нас це був рік активних тренінгових програм і обміну досвідом. Заняття організовувала, в першу чергу, Академія Суспільного мовлення. На них минулоріч побували продюсери регіональних філій, шеф-редактори і продюсери новин, редактори суспільно-політичних програм ТБ і радіо. У грудні до нас на цілий тиждень приїздили  колеги з британського ВВС Ерол Мюррей та Грехем Холідей, які навчали мультимедійності як журналістів, так і операторів та режисерів монтажу. Цікаві тренінгові програми шукали й самостійно. Наприклад, продюсерка радіо Олена Захарова та керівниця творчої групи радіо Мар’яна Ободовська взяли участі у міжнародній програмі навчання й обміну для українського і німецького радіо "Widening Wavelengths". Редакторка радіо Олена Олександрова стала однією з чотирьох журналістів Черкас, які потрапили до програми обміну "Відкритий світ". Продюсерка ТБ Вікторія Сельова пройшла курс навчання в Українському інституті підвищення кваліфікації працівників телебачення, радіомовлення і преси Держкомтелерадіо України. Взагалі приємно, що більшість наших працівників мотивовані навчатись чомусь новому і самовдосконалюватись. З такою командою цікаво працювати і досягати результатів

- У цілому задоволені роботою за цей рік?

- І так, і ні. Мені завжди здається, що можна працювати краще.  А, з іншого боку, завдяки людям, які у нас працюють, вдається реалізовувати ідеї, в успіх яких сам не завжди до кінця віриш. Я часто говорю своїм колегам, що в медіа успішними можуть бути лише ті, хто не розраховує на тимчасові результати. Успіх – матерія мінлива. Сьогодні ти тріумфував з крутим спецпроектом, а завтра неуважність і дрібна помилка може звести нанівець старання всієї команди. А, з іншого боку, завдяки системній і злагодженій роботі і співпраці можна досягати результатів, які радуватимуть не лише тебе, а й тих, для кого ти працюєш.