#Звіти_наживо на UA: ЧЕРКАСИ: бюджети міст

#Звіти_наживо на UA: ЧЕРКАСИ: бюджети міст

27 лис. 2018

У п’ятницю 23 листопада, о 19:20 на UA: Суспільне мовлення в партнерстві з Громадським рухом ЧЕСНО вийшов у ефір дев’ятий випуск всеукраїнського медіа-проекту #Звіти_наживо, покликаного змінити застарілий формат звітування посадовців на інтерактивне інтерв’ю у прямому ефірі.
На UA: ЧЕРКАСИ гостею студії стала директорка департаменту фінансової політики Черкаської міської ради Наталія Джуган
Чиновниця розказала про зафіксовані бюджетні програми та статті бюджету, прозвітувала про виконання загального фонду за дев’ять  місяців поточного року.
У розмові наживо торкнулись і питання державного бюджету.
"Вперше за період незалежності маємо бюджет наприкінці листопада. Є нюанси, які хотілось би покращити, найперше – це забезпечення делегованих повноважень", - сказала директорка фінансового департаменту в ефірі #Звіти_наживо на UA:ЧЕРКАСИ
Наталія Джуган відмітила, що місто Черкаси готове до прийняття основного документа на наступний рік. Чиновниця розповіла, що уже проведено попереднє обговорення бюджету Черкас на 2019 рік із презентацією для головних розпорядників коштів спільно із міським головою та частиною членів виконавчого комітету.
Очільниця профільного департаменту головною новацією бюджету наступного року називає те, що вперше після децентралізації фінансів і місцеві бюджети отримали додаткові ресурси. "Ми розподілятимемо весь ресурс, який матимемо на наступний рік, - каже чиновниця, - таке рішення ухвалили для того, аби врахувати найнагальніші потреби міста. Багато є нарікань від розпорядників коштів і містян, що пізно приймається бюджет розвитку і, відповідно, відбувається затримка у використанні коштів."
Пріоритетним напрямом у Черкасах залишаються - дороги: 350 млн спрямують на поточні, капітальні ремонти, утримання. 135 млн грн адресують на покращення інфраструктури міста, в тому числі і придбання техніки для комунальних підприємств, підтримку ОСББ за програмою співфінансування щодо енергоефективних заходів. 50 млн грн спрямують на нагальні проблеми в освіті, ще 50 млн грн – у сферу охорони здоров’я.
Наталія Джуган сподівається, що процедура прийняття бюджету буде прозорою.


Говорячи про виконання бюджету 2018, згадали, що  на початку року місто Черкаси було єдиним обласним центром, яке у січні залишалося без ухваленого головного фінансового документа.
"Бюджет не може бути заручником будь-яких політичних амбіцій, - переконана фінансистка Наталія Джуган, - У Черкасах ця ситуація загострювалася протягом 2018 року. Намагання задовольнити забаганки всіх – хибне намагання, економіку не обдуриш."
Щодо виконання бюджету 2018 року Наталія Джуган відмітила:
"Дуже великими ризиками залишаються виконання доходів бюджету розвитку, які були прийняті на «канівській сесії». Ці доходи не буде виконано, не встигнемо продати ні землі, ні майна, а пайової участі ми заробили в рази менше. 195 млн грн планували від продажу землі, а продали тільки на 3 млн грн. Є і ті заплановані видатки, до «канівської сесії», які не виконуються розпорядниками коштів як із суб’єктивних, так і об’єктивних причин: непроведені тендери, судові процеси, невчасне виконання робіт."
Розповіла чиновниця і про виконання програми Громадського бюджету у Черкасах, співпрацю з бюджетною комісією при міській раді, потреби і видатки, депутатські запити, освітню і медичну субвенції.

Долучилися до обговорення питання бюджету обласного центру і черкаські журналісти. Запитували про те чи бувають випадки невикористання коштів зумовлені пізнім перерозподілом витрат, які виклики ставить перед місцевими бюджетом нещодавно ухвалений бюджет країни, цікавились фінансуванням зимового прибирання і громадськими слуханнями.

Переглянути запис ефіру дев’ятого випуску #Звітів_наживо можна на офіційному YouTube каналі UA: ЧЕРКАСИ.


Завдання суспільного мовника — створити майданчик для дискусій, залучити громаду до обговорення важливих для регіону питань, аби пересічні українці змогли вимагати виконання обіцянок у своїх обранців.
Фінальні #Звіти_наживо 2018 року відбудуться у грудні та стосуватимуться звітів мерів обласних центрів та великих міст за 2018 рік.