Слова, правила, діалоги: «Сенси» — слухайте новий проєкт Українського Радіо Черкаси

Слова, правила, діалоги: «Сенси» — слухайте новий проєкт Українського Радіо Черкаси

15 тра. 2024

15 травня в ефірі Українського Радіо Черкаси стартував інформаційно-просвітницький радіопроєкт «Сенси». Це цикл аудіороликів, у яких роз’яснюють основні норми української мови. Проєкт «Сенси» — спільна робота черкаської команди Суспільного й Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників. Правильне слововживання та побудова словосполучень, русизми та запозичені слова — слухати мовні діалоги можна в радіоефірі впродовж року, або на стрімінговій платформі SoundCloud на сторінці Національної мережі Українського Радіо у зручний для вас час.

Читайте також: Алла Скорик у німецькій газеті Die Rheinpfalz: «Ви ж не втомитеся, правда?»

«Розвиток української мови і культури є однією з місій Суспільного, тому наша команда охоче приєднується до ініціатив, які  націлені на вдосконалення грамотного мовлення та поширення знань про мову. Саме таким і є проєкт кандидатки філологічних наук пані Людмили Ющенко. Ми зацікавилися її роботою і створили спільний тематичний цикл радіороликів. Маю надію, що  наші «Сенси» відгукнуться аудиторії Суспільного», — каже випускова редакторка Українського Радіо Черкас  Альона Ніколенко.

Проєкт складається з 15 роликів, у яких діти і дорослі розігрують мовленнєві діалоги. Тексти для радіоциклу пишуть Людмила Ющенко,  кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри дошкільної освіти та професійного розвитку педагогів КНЗ «ЧОІПОПП Черкаської обласної ради» та Наталія Лобенко, методистка лабораторії-центру ЗНО та моніторингу якості освіти КНЗ «ЧОІПОПП  Черкаської обласної ради».

«Упродовж 2023‒2024 років у нашому інституті триває обласний проєкт “Примнож добро, красу і слово!”. У межах цієї ініціативи ми проводимо заходи, що сприяють популяризації, розвитку й функціонуванню української мови в усіх сферах суспільного життя і націлені на розширення українськомовного інформаційного простору. “Сенси” — це ще один вектор проєкту, над яким ми працювали спільно з Українським Радіо Черкас, — розповідає  кураторка проєкту Людмила Ющенко.  — Теми для радіороликів обирали такі, які будуть актуальними для різних груп слухачів. Оскільки це діалоги дорослої людини із дитиною, то, звісно, має бути розмова, яка близька обом. Говоримо про спорт, навчання, відпочинок, захоплення, подорожі про ті моменти нашого життя, які цікавлять і дорослих, і малих»

Читайте також: Тетяна Трощинська: Завдання журналістів — збільшувати кількість людей, які готові виходити із зони комфорту й аналізувати інформацію

«Подібними проєктами ми ніби говоримо слухачам: "Вивчаймо українську й розвиваймося разом із нами, адже наша мова  — настільки багатогранна й розкішна!" Сподіваємося, що в такий спосіб ми ненав’язливо стимулюватимемо українців збагачувати своє мовлення», — додає Наталія Лобенко

Озвучують діалоги для «Сенсів»: Людмила Ющенко, Наталія Лобенко та учні 4 класу Черкаської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 28 ім. Т. Г. Шевченка Соломія Кучеренко й Артем Коломієць. На запис проєкту в студію Суспільного у Черкасах Соломія та Артем прийшли з мамами. 

Мама Артема, Любов Коломієць зазначає, що до заходів із популяризації рідної мови син долучився нещодавно: «Мабуть, тому він дуже серйозно до цього ставиться. Ми допомагаємо одне одному в побутовому спілкуванні й разом удосконалюємо культуру мовлення». 

А Соломія, зі слів її мами, працює в таких проєктах ще з дитячого садочка.

«У чотири рочки Соломію запросили взяти участь в одному з мовних заходів. Вона ще навіть не вимовляла деяких звуків, але впоралася зі своїм завданням. Зараз ми  теж долучаємося до таких заходів. Сьогодні, у часи страшних подій в Україні, наша мова стала надзвичайно популярною, і ми ще більше уваги звертаємо на те, як спілкуємося», — розповіла Вікторія Кучеренко.

Юні знавці української кажуть, що проєкт їм дуже подобається, у радіостудії були вперше і тепер чекають, щоб почути свій голос на радіохвилях. І, звісно, діти радо діляться  знаннями з рідними й однолітками.

«Мені подобається наш проєкт. Я часто для себе повторюю інформацію, буває, зберігаю в нотатках, потім використовую там, де потрібно», — зізнається Соломія

Дівчинка каже, що в школі багато уваги приділяє українській мові, а Артем додає, що вчитись і робити помилки — це нормально, але треба працювати над собою і виправлятись.

«Бувають такі випадки, коли я підказую то друзям, то батькам. Кожен може помилятися, навіть найграмотніший може помилитись. Буває, і мене виправляють. Я все запам’ятовую, бо це дуже потрібне в житті», — упевнений Артем.

Читайте також: Український досвід сталості радіомовлення — на Радіоасамблеї ЄМС

Нагадаємо, у Черкаській області шукайте Українське Радіо на цих FM-частотах: 

  • м. Черкаси — 91,4 FM
  • смт Буки — 106,9 FM
  • м. Канів — 88,6 FM 
  • м. Умань — 100,6 FM
  • м. Чигирин — 101,3 FM
  • м. Шпола — 105,6 FM
  • м. Тальне — 105,2 FM 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих диджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.