Лялька-мотанка — іграшка, оберіг чи терапія: інтерв’ю Суспільне Черкаси

Лялька-мотанка — іграшка, оберіг чи терапія: інтерв’ю Суспільне Черкаси

7 лют. 2024

Чому лялька-оберіг не має обличчя, навіщо у мотанки клали зерно, про що розповідали бабусі онукам у процесі виготовлення ляльки, лялька для сну і лялька для трудоголіків — секретами лялькарства з аудиторією Суспільне Черкаси поділилася майстриня Олена Корнієнко. Такі інтерв’ю місцеві команди Суспільного записують для всеукраїнського інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив», відео розмови також можна дивитись на ютуб-каналі Суспільне Черкаси.

Читайте також: Хто сформував ідею України-Русі — слухайте в проєкті «Батьки-засновники»

«Українська лялька унікальна своїм значенням. Для українців це не лише іграшка, забавка для дітей, а й оберіг, спогади та пам’ять, — розповідає майстриня. — Крутили ляльку з уже зношених речей. Коли бабуся сідала робити мотанку, вона брала клаптики і згадувала, звідки вони взяті: можливо, з рушника, можливо, з її дівочої сорочки. Через такі речі передавалась пам’ять. Бабусі не лише вчили робити ляльку, а й розказували історію, свої маленькі й великі історії. І так ці історії передались онукам і їхнім дітям, а надалі й їхнім нащадкам».

Олена Корнієнко говорить, що сучасні ляльки поєднують у собі давню символіку і побажання тих, хто їх робить та функціональні особливості.

«Це дуже залежить від людини, від того, що насамперед вкладає майстриня, що вона хоче передати, — каже лялькарка. —  З більш звичної символіки — це символ хреста. Тут важливо зазначити, що хрест в ляльці не має стосунку до жодної релігії. Це символ сонця, а також символ рівноваги. У ляльки не один хрест: вони є і на обличчі, і на руках. Люди, які давно жили на території України, знали, що людина не може бути однобокою. У неї є трошки жіночого, трошки чоловічого, трошки сили і трошки м’якості. І лише тоді людина може бути щасливою, коли в неї всього є потрошки і в рівновазі. І саме цей хрест символізує рівновагу. Вважалось, що на перехресті народжується душа людини. Душа - як уміння жити, уміння діяти». 

Лялькарка розповіла, що часто виготовлення мотанки стає арттерапією для дітей та дорослих: «Людина перемикається на роботу з лялькою і умовно “відключається” від якихось своїх побутових проблем. Лялька може працювати і на покращення сну, особливо для людей, які змушені були покинути дім. Коли заснути важко можна з рушничка чи будь-якого фактурного матеріалу створити найпростішу лялечку. Просто щось вкласти в “голову” і закрутити так, щоб можна було вночі взятись. У психології є таке поняття “якір”. Коли людина вночі в темряві прокидається, вона не знає, де знаходиться, особливо діти, а коло неї лежить така лялечка вона хапається за неї, як за умовний якір. Відчуває фактуру, підключаються органи чуття і приходить відчуття безпеки. А потім підключається і розумова дія, підтверджуючи безпеку. Це працює, в першу чергу, через тактильність».

Пані Олена працює з дітьми, допомагає збирати допомогу воїнам і упевнена, що Україна зможе перемогти у війні росію, але всім треба бути об’єднаними.

Чому ляльки-обереги не мають очей і обличчя, про волонтерські проєкти майстрині та що передають світові ляльки Олени Корнієнко — дивіться у відео.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область — на цифрових платформах: 

Телетрансляцію Суспільне Черкаси та радіоефір Українського Радіо Черкас онлайн шукайте на сайті філії.